Felhívás!

Nem mindenkinek tetszik

Nem mindenkinek tetszik Kovászna megye

Bevezették a digitalizált étkezési utalványokat országos szinten, így Háromszéken is, de az elektronikus kártyahasználattal többen elégedetlenek. Vannak, akik nem tudják követni, mennyi a kártya értéke, míg mások arra panaszkodnak, hogy több üzletben nem lehet két kártyával kifizetni egy vásárlást. A munkáltatóknak tulajdonképpen mindegy, milyen formában adják az ételjegyeket.

A kártyaalapú étkezési utalvány a papíralapú étkezési utalvánnyal párhuzamosan működik, ugyanazon adóügyi könnyítésekkel bír, mint eddig, azaz társadalombiztosítási-járulék-mentes, és leírható az adóból. A digitalizált ételjegy a bankkártyákhoz hasonló, amelyet havonta feltöltenek az alkalmazottnak járó összeggel. Ugyanúgy, mint eddig a ledolgozott munkanapok számával megegyező darab ételjegy jár, vagy pedig az ennek megfelelő összeget töltik fel a kártyára. Több háromszéki cég is áttért a digitalizált ételjegyekre, de vannak, akik szerint nem jó ez a megoldás. Ennek oka, hogy nehéz követni, mennyi érték marad a kártyán egy-egy vásárlás után, ugyanakkor sok üzlet nem fogad el egy pénztárblokkra két kártyás kifizetést.

Kovács Andrea, egy sepsiszentgyörgyi kisvállalkozás alkalmazottja, eddig papíralapú ételjegyet kapott, ettől a hónaptól azonban bankkártya típusú jegyeket kap, de nem nyerte el a tetszését. Mint mondta, az egyik nagyáruházban szeretett volna vásárolni az ételjegyekkel, de mint kiderült, azok értéke nem volt elegendő, így bankkártyát is szeretett volna használni, viszont egyszerre nem lehet két kártyás kifizetést alkalmazni. Ez bosszúságot okozott mind számára, mind a pénztáros számára is, hiszen ilyen esetekben vagy újra kell számlázni a termékeket, vagy készpénzzel kifizetni a fennmaradó összeget. Emellett az is gond, hogy a kártyán maradó ételjegyek értékét számon kell tartani, míg a papírjegyek esetében könnyen kiszámolható volt.

Mások szerint, a kártyával történő fizetés előnyösebb, ugyanis jóval kevesebb ideig tart, mint a szelvényekkel történő vásárlás. Ugyanakkor tetszés szerinti összeg vásárolható le, így nincs szükség készpénzzel való kipótlásra vagy szükségtelen dolgok megvásárlására a teljes szelvény elköltése érdekében. A kártyához egy telefonos alkalmazás is letölthető, így nyomon lehet követni a vásárlásokat, és azt, hogy mennyi egység maradt a kártyán.

Az újonnan bevezetett intézkedés leginkább a nagyáruházaknak, multiknak kedvez, ugyanis hatékonyabbá teszi a kifizetést, nem tartja fenn senki a pénztárnál a sort, amíg egyenként letépkedik a szelvényeket, kipótolják az összeget vagy apróságokat vásárolnak, hogy meglegyen a megfelelő érték. Egyelőre nem szüntetik meg papírszelvényeket, a két fizetési eljárás párhuzamosan működik.

A munkáltatók egyébként saját és alkalmazottaik óhaja szerint rendelhetnek kártyát vagy szelvény típusú étkezési jegyet, a törvény azt írja elő, hogy a papíralapú étkezési utalványoknak és az étkezési kártyáknak is kötelező módon tartalmazniuk kell az utalványt kapó munkavállaló családi és utónevét, valamint személyi azonosítóját. Egy étkezési utalvány értéke jelenleg 9,41 lej, ezt félévenként az országos statisztikai hivatal által közölt élelmiszer-árindex változása függvényében kiigazítják. Az étkezési kártyára feltöltött összegek ugyanannyi ideig érvényesek (év végéig) mint a papíralapú étkezési utalvány, a kártya pedig a kibocsátástól számított 4 évig érvényes. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.