Felhívás!

Nem biciklis kirándulás

Nem biciklis kirándulás Kovászna megye

Tegnap délig mintegy 750 kilométert tett meg a sepsiszentgyörgyi Bagoly Levente a kirgizisztáni Silk Road Mountain Race-en (Selyemút hegyikerékpáros verseny). Az összesen 1700 kilométeres, úttalan utakon, hegyek között vezető versenyen 97-en indultak a világ minden tájáról.

Amint azt már korábban is írtuk, Levente augusztus 14-én indult itthonról, szépen „becsomagolt” kerékpárjával, amelyet a helyszínen rakott össze. Bár megpróbált egy helyi telefonkártyát beszerezni, hogy az itthoniakkal könnyebben tarthassa a kapcsolatot, ez nem sikerült, igaz, egyes értesülések szerint, a hegyekben csak véletlenül van mobil jel. Szerencsésnek tartja 54-es rajtszámát.
– A tavalyi Transcontinentálon 88-as számmal indultam, az az én születési évem volt, és nagyon jól szerepeltem. Ez most édesapám születésének éve, aki bármilyen őrültséget csináltam, mindig támogatott. Remélem, hogy szerencsét hoz ez is – mondta Levente még indulás előtt.
A startra augusztus 18-án, helyi idő szerint reggel kilenckor került sor az ország csaknem egymillió lakosú fővárosából, Biskekből, és nagyjából a város határáig tartott a többé-kevésbé jónak számító út. A 15 kilométeres szakaszon kivezették a versenyzőket, és aztán sorsukra hagyták, mindenki boldoguljon, ahogy tud.
Nagyjából a város széléig tartott a jó idő is, mert az első emelkedőn egy jó kis hóvihar emlékeztette a résztvevőket – ha erre esetleg szükség lett volna –, hogy ez nem egy vasárnap délutáni biciklis kirándulás.
Az indulás után „bemelegítőnek” egy 1500 méteres hegy következett, ahonnan azonnal le­ereszkedtek ezer méterre. Innen egy 40 kilométeres szakaszon az út 3600 méter magasra jut, ami 7 százalékos emelkedőt jelent átlagosan. Hogy miről beszélünk, talán jól tükrözi az, hogy három olyan versenyző volt, aki tegnap délig nem tudta teljesíteni ezt az első 120 kilométert (Levente 750-nél tart!), pedig azzal a gyanúperrel élünk, hogy aki ide egyáltalán benevezett, az aligha lehet kezdő biciklis.
Még két „hullámvölgy” után, amikor a kerekesek harmadszor is 3000 méter fölé kerültek, jött az első ellenőrző pont, amelyet Levente két nap 1 óra és 29 perc után ért el, az igen előkelő negyedik helyen. Ezt a pozícióját azóta is tartja, tegnap 16 órakor 770 kilométernél tartott. Az első helyen bicikliző, alaszkai téli versenyen is megfordult, amerikai Jay Petervary (profiljából nem derül ki, hogy nem lehetne-e Péterváry) 64 kilométerrel volt előtte. A második helyen a belga Kim Raeymaekers (50 kilométer előny), a harmadikon pedig a francia Pierre Arnaud Le Magnan (45 kilométer előny) kerekezik. Levente az élbolyhoz tartozik, mögötte, az 5. és 6. helyen egy cseh (Jan Kopka) és egy brit (Tom Searby) versenyző jön 60, illetve 100 kilométerrel lemaradva.
A versenyen semmilyen külső segítséget nem lehet igénybe venni, nincs szerelőkocsi, nem viheti más a csomagot, nem lehet előre leszervezni szállásokat, mindent ott helyben kell megoldani. Aki nyomon szeretné követni a kalandot, az megteheti a www.silkroadmountainrace.cc honlapon.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.