Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Szent György Napok számokban

A Szent György Napok számokban Kovászna megye

Szervezői szerint rég nem voltak annyin kint Szent György Napok koncertjén, mint vasárnap vagy akár szombat este: úgy becsülik, tízezreket mozdított ki a házból a jó idő és a nívós programajánlat. Ugyanakkor néhány érdekes számadatot is megosztottak Sepsiszentgyörgy egyhetes városünnepéről.

Hirdetés
Hirdetés

A Bagossy Brothers Company záró koncertjén még a legmértéktartóbb becslések szerint is legalább 18 ezren vettek részt, de a többi helyszín is igen népszerűnek bizonyult – közölte Knop Ildikó főszervező. A gyermekvárosban például több mint kétezer gyerek igényelt pecsételőkártyát, és ebbe nem tartoznak bele a kicsik, akik nem kaptak ilyet.

A múzeum mellé berendezkedő Borudvarban hét pincészet és szaküzlet mellett egy pálinkafőző és egy sajtkészítő kínálta a termékeit – fogyott is rendesen. Itt legalább nyolcezer ember fordult meg, akik csak pizzából több mint nyolcszázat fogyasztottak el. Az előzetesen beharangozott műsornak megfelelően kilenc együttes lépett fel a hétvége során – és ha már számoknál tartunk, magánvéleményként fűzzük hozzá, hogy ezek közül sajnos csak egy képviselte a blues műfaját.

A közösségi színpadon 26 csoport szerepelt, a nézőtér folyamatosan tele volt. A lacikonyhák közel 34 ezer miccset, valamint 15 ezer poharas és nyolcezer dobozos sört adtak el. Az ifjúság bázisán – a nappali tevékenységeket, műhelyfoglalkozásokat, közönségtalálkozókat, valamint az esti bulikat is beleszámítva – mintegy 1800 fiatal fordult meg.

A Szent György Napok szervezőcsapata. Fotó: Jakab Árpád

Knop Ildikó azt is elmondta, a program 185 pontja közül egy maradt el: az M Stúdió tűzshow-jára a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem kerülhetett sor. A kulturális hét negyven előadása közül egy stúdiótermi produkciónál maradtak szabad helyek, a többi gyakorlatilag teltházzal futott. Úgy véli, ismét sikerült Erdély nemcsak legnagyobb, hanem legcivilizáltabb városünnepét megtartani, amelynek megszervezésén mintegy 250 személy, köztük 150 önkéntes dolgozott.

Kiemelte: jelentősen csökkent a hulladékmennyiség azáltal, hogy a kereskedők és a közönség egyaránt fegyelmezetten betartotta az újrahasználható poharakra vonatkozó előírásokat. A város egyébként 21 ezer poharat „tolt be” a vásárba, amelyeket többször kimostak és visszaforgattak. A #Sepsi feliratos poharak több mint egynegyedét nem váltották vissza, vélhetően szuvenírként megtartották a felhasználók.

A Szent György Napok következő kiadása 2025. április 24-e és május 4-e között esedékes.

Címlapfotó: Vargyasi Levente

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. április 30., 20:05
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Szamomra nagyon igenytelen volt a poharazos megoldas. Azt se tudod ki utan iszol bele sajat poharba meg nem szolgaltak ki. Holott mindenki tudja hogy 21ik szazad ide vagy oda de meg egy kiados szapora utan kezet mosni sem volt lehetoseg. Gondolom hogy mostak ki ezeket🤮🤮🤮🤮🤮🤮A vasarteret negyedere csokkentettek a tuzijatek meg petardazasnak is gyenge volt. Szamokban meg gyenge 1esre lehet ertekelni.