Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Emberre támadt egy medve Bölönpatakon

Emberre támadt egy medve Bölönpatakon Kovászna megye

Újabb személyt ért támadás hétfőn egy bölöni esztenán, a nyájat védelmező pásztort a lábán sebesítette meg a nagyvad. Az áldozat állapota stabil, az önkormányzat a hatóságokkal karöltve dolgozik a medve azonosításán és a környék biztosításán.

Hirdetés
Hirdetés

A pásztor mindössze pár napja költözött ki a Bölönpataktól körülbelül fél kilométerre elhelyezkedő esztenára a nyájjal együtt, a környéken ólálkodó medve azonban máris támadásba lendült. Ferencz Zoltán polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy az 50 év körüli áldozat leírása szerint négybocsos anyamedve rontott rá a nyájra, majd a pásztorra tegnap a kora esti órákban. Az áldozatot a lábán érte sérülés, de még így is autóba tudott ülni, és behajtani a faluba. A helyszínen elsősegélyben részesítették és a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórházba szállították a mentők, az állapota stabil.

A támadás az esztenától 50-70 méterre történt, erdős, medvelakta területen. A község elöljárója szerint amennyiben helytálló a pásztor elmondása, kijelenthető, hogy a szóban forgó nagyvadnak nem ez volt az első áldozata, korábban már tört rá emberre. Bölön környékén ugyanis két éve küzdenek a medvékkel, ez a negyedik támadás volt. 2022 júliusában ugyanezen a környéken ólálkodott a medve, megsebesítette egy pásztor lábát. 2023 ugyanezen periódusában egy személy viszonylag könnyebben sérült, egy 60 év körüli pásztort azonban a fejét ért súlyos sérülések, nyílt sebek és harapások miatt életmentő orvosi ellátásban kellett részesíteni.

A lábán érte sérülés az áldozatot. Fotó: Bölön Önkormányzata

A mostani eset kapcsán Ferencz Zoltán elmondta: megteszik a tőlük telhetőt a medve azonosításához és visszaszorításához, adott esetben ártalmatlanításához. A mai nap folyamán veszik fel a kapcsolatot a katasztrófavédelem illetékes személyeivel, délután szervezett riasztásra készülnek a csendőrség, állatorvos, vadász egyesület részvételével. A községvezető kifejtette, hogy csak ezután lehet majd további lépésekben gondolkodni, ugyanis a szóban forgó terület erdős, nem lakott térség, de amennyiben sikerül beazonosítani és hivatalosan alátámasztani a medve veszélyességét, esetlegesen elaltatják vagy elszállítják. A korábbi szerencsétlenségek kapcsán felidézte, hogy a támadások után 2-3 hónapig is keresték az állatot, de nem találták, vélhetően már megtanulta, hogyan rejtőzködjön.

Mint mondta, a nagyvadak még egyszer sem merészkedtek be a faluba, de a határtól 100-200 méterre már rendszeresen ólálkodnak. Elsősorban állatokra támadnak, emberi sérülés akkor történik, amikor a pásztorok a nyájat védenék meg a medvéktől. Nem tudni, hogy a tegnap incidens nyomán hány állatt veszett oda, ezt a mai akció során derítik ki.

Címlapfotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. április 30., 22:30
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Meg kell nezni a TIGERS ON RISE cimu amerikai-indiai koprodukciot, 2024-es dokumentumfilm , mely az Indiaban elo ujraszaporitott tigrisallomanyrol szol, es amelyben arra is valaszt kap majd mindenki, a sok hiszteria helyett, hogy hogyan lehet a vadallatokkal harmoniaban elni, a vadaszat es a gyilkolaszas helyett. Azt is megtudjatok belole, hogy milyen egyszeru modszerrel lehet megvedeni egy tehencsordat a tigrisek tamadasai ellen (szerintem ez a modszer a medveknel is mukodne !). Aztan azt is bemutatjak, hogy az indiai autosztradak , melyek a vadallatok altal lakott dzsungeleken haladnak at, hogyan vannak tervezve es epitve, azert, hogy a vadon elo allatokat ne erje baleset, mikor egy ilyen forgalmas uton kell atkelniuk (Romaniaban termeszetesen ezt meg a legokosabb mernok vagy politikus sem almodta meg, hogy igy tervezzen meg egy ilyen vadas teruleten athalado sztradat !- Persze Indiat lenezzuk !!!) Aztan azt is lathatjatok, hogy a gyerekeket hogyan tanitjak a vadallatok elleni vedekezesre es a toleranciara eme vadakkal szemben, mar kisiskolas kortol. De azt is lathatjatok, hogy milyen szigoru intezkedeseket hoz az erdeszek es vadorok csoportja ,az olyan tigrisekkel szemben, melyek embert olnek, vagy emberre tamadnak. Termeszetesen ott Indiaba, nem lelovik az ilyen vadat, hanem altato lovedeket hasznalnak es az ilyen allat ,allatkertbe kerul elete vegeig. ( de milyen allatkertbe ! Egy tigrisnek az indiai kormany ,nagyobb teret biztosit egy ilyen allatkertbe, mint Sepsiszentgyorgy foteri parkja !!!). Ugy, hogy jobb volna a sok hiszti helyett ,a kulfoldiektol megtanulni, hogy hogyan is lehet megteremteni a vadallatok es az emberek kozti harmoniat ! Meg Indiatol is, mert meg ott is embersegesebb es toleransabb, no meg bolcsebb emberek elnek, mint a mi „kedves” Romaniankban !!

  • User
   Dátum: 2024. május 3., 14:04
   ÉRTÉKELÉS: -6

   Lehet nezni a sok mesefilmet de a valo vilag es a mesefilm kozott kb 360 fok a kulombseg, lehet okoskodni de kivancsi lennek hogy a fentebbi kommentelo hogyan tolt el egy ejszakat az erdoben a juhnyaj melett , szerintem egy bax pelenka nem lenne elegendo egy ejszakara !!! Szuk pelenkat kell venni mert a stirc konnyen lefojna a laba kozott ha nem lesz eleg szoros a pelenka, HAJRA ki kell probalni es utanna lehet menni a tigrisek koze is !!!

 • User
  Dátum: 2024. május 4., 12:24
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Már világos: a medve közel ment a juhnyájhoz és a borgőrzös pásztor felbuzdulva azt hitte, hogy lecsapja, de a medve volt az okosabb és a gyorsabb. Nem az erdő szélén kéne a nyájat az is legeltessen már ott is illegálisan.

  • User
   Dátum: 2024. május 5., 9:06
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Mi van nektek a fejetekben…a káposztalén küjjel😁😁????…baszki,mindenki borgőzös volt,akit ezidáig megtámadott a medve????Na látod e,az ilyen és a hozzád hasonlók beírásai,hozzáállása miatt nem.lesz soha ez az ország élhető,normális,mint nyugat.Az remélem.megvan,hogy ezelőtt egy pár évvel a románok akartak adni,szétosztani a medvéket a nyugati államok között.És a nyugatiaak azt mondták..á,kösz gyerekek😁,de mi alig tudtunk megszabadulni tőlük,hogy az emberek normálisan éljenek,kiránduljanak biciklizzenek a természetben.Neked se a bokáddal van baj..teeee,” borgőzös”

 • User
  Dátum: 2024. május 5., 14:59
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Józan ember nem megy neki a medvének mint ez, hanem hív segítségül valakit. Könnyen úszta meg, kutya harapott már meg engem és csúnyábban néztem ki. Ezt csak le kellett törölgetni és rakni rá egy sebtapaszt. Másnak meg a fél arcát vette le a medve. Tudjuk tapasztalatból, hogy a pásztorok mind részeges bodegatőtelékek, akikkel nem lehet bírni. Más földjeiken vetésekben legeltetnek, ha meg mered szólítani, veréssel fenyegetnek. Csak most mellé lőtt, mert a medve nem játék pláne ha az ő területére lépsz be és azt meg nem fogja hagyni, hogy a bocsaival együtt zavard el onnan. De látom az téged se zavar, magától értetődő, hogy más területein legeltessenek.