Felhívás!

Röviden

Közgazdász-vándorgyűlés

Idén Sepsiszentgyörgyön tartja legjelentősebb szakmai rendezvényét a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT). A Versenyképesség 2020 – kié legyen a 21. század? című rendezvényre 35 előadót és mintegy 250 résztvevőt várnak. A huszonhetedik közgazdász vándorgyűlést október 5–7. között szervezik, tájékoztatott Bogdán Laura. Az RMKT Kovászna megyei szervezetének elnöke szerint az idei rendezvény fő témája az üzleti környezet változása a technológia fejlődésével. A plenáris előadásokon kívül hat tematikus szekcióban tanácskoznak arról, hogy a pénzügy, IT, mezőgazdaság, turizmus, marketing és a FinTech területeken milyen módon tudnak hozzájárulni a versenyképesség javításához. A rendezvényre az egész Kárpát-medencéből érkeznek résztvevők.

 

Kevés pénzből nyaralunk

Egy romániai lakos átlag 124 eurót költ szabadságolásra, ez a letteket leszámítva a legkisebb erre a célra szánt összeg az Európai Unióban, derült ki az Eurostat adataiból. Eszerint az uniós átlag 336 euró, amit legkevesebb egy éjszakai szállással egybekötött vakációra költenek. Az Eurostat adatai szerint Bulgáriában és Lettországban kisebb a bruttó minimálbér, mint Romániában, mégis a bolgárok többet fordítanak vakációra a romániaiaknál, a magyaroknál, a cseheknél és a letteknél. Legtöbbet a svájciak (818 euró), a belgák (591), a németek (443), illetve a franciák (353) költenek.

 

Élelmiszerimport-rekord

A rendszerváltást követő évtizedekben soha nem importált annyi élelmet Románia, mint idén az első félévben, derült ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból. Az év első hat hónapjában 40,2 milliárd euró értékben hoztunk be árut külföldről, ebből 3,3 milliárd eurót tesznek ki az élelmiszerek. Ezzel szemben Románia az év első felében 2,2 milliárd euró értékben exportált élelmet, ami 1,08 milliárd eurós deficitet jelent. A Ziarul Financiar gazdasági lap elemzése szerint a hazai mezőgazdaságnak nem sikerül eleget tennie a keresletnek, így a nagymértékű fogyasztás a külföldi termelőket gazdagítja.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások