Felhívás!

A munkavállalást ösztönzik

A munkavállalást ösztönzik Gazdaság

A cégek akut munkaerőgondját rendezné és a fiatalok hazai boldogulását ösztönzi az augusztus 18-án életbe lépett gyakornoki (internship) törvény. A fiatalok számára előny, hogy még tanulmányi éveik alatt szakmai tapasztalatra és kapcsolati tőkére tehetnek szert, míg a munkaerőhiánnyal küzdő cégek és közintézmények saját képükre formálhatják a fiatal munkaerőt, ráakadhatnak olyan tehetségekre, akiket szívesen alkalmaznak és állami támogatásban is részesülhetnek.

 

Az 2018/176-os törvény arról rendelkezik, hogy bármely 16. életévét betöltött fiatal munkát vállalhat magáncégnél vagy közintézményben. A munkaadó legtöbb hat hónapra köthet szerződést a gyakornokkal, akinek köteles legalább a minimálbér felével megegyező fizetést adni, ami jelenleg bruttó 950 lejt jelent. Ebből 10%-os jövedelemadót vonnak le, de a fiatalnak nem kell egészségügyi biztosítást fizetnie, így havonta 855 lejes fizetést kaphat kézbe. A 16 és 18 esztendő közötti gyakornok hetente legtöbb 30 órát, a nagykorúak pedig a 40 órát dolgozhatnak, és nem szabad túlóráztatni őket.

A jogszabály a gyakornokok alkalmazására is ösztönzi a munkaadókat, hiszen ha a szerződés lejárta után 60 napon belül alkalmazzák őket, 4586 lej egyszeri támogatásban részesülnek. Egy befogadó cégnél vagy intézménynél a gyakornokok száma nem haladhatja meg az alkalmazottak 5 százalékát, viszont a legtöbb 20 alkalmazottal rendelkező kis cégek egy időben két gyakornokot foglalkoztathatnak. Fontos, hogy az internship szerződéssel ledolgozott időszak beleszámítódik a munkahelyi régiségbe. Egy fiatal több internship programban is részt vehet, viszont egy munkaadónál csupán egy alkalommal lehet foglalkoztatni ilyen szerződéssel. A munkaadó köteles legkésőbb egy nappal a program kezdete előtt elküldeni a szerződés adatait az internship szerződések elektromos nyilvántartásába, aminek a kezelése a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek feladata lesz.

Felmérések szerint Románia munkaképes lakosságának nagy része külföldön keresi a kenyerét, és a fiatalok 47 százaléka tervezi, hogy a közeljövőben a határon túl vállal munkát. „Az RMDSZ legfontosabb célkitűzése, hogy fiataljaink versenyképes tudást sajátítsanak el, emellett kiemelten fontosnak tekintjük a munkahelyteremtést, ezért olyan jogszabályokat igyekszünk bevezetni, amelyek az erdélyi magyar fiatalokat arra ösztönzik, hogy itthon vállaljanak munkát, itthon boldoguljanak, alapítsanak családot – ennek egy jó ugródeszkája lehet az internship program, ugyanis az új törvény a diákoknak biztosítja azt a lehetőséget, hogy az iskolapadot elhagyva már gyakorlati tudással és akár munkahellyel rendelkezzenek” – hangsúlyozta a törvény egyik kidolgozója, Csép Éva Andrea RMDSZ-képviselő.

Az internship törvény számos előnyt biztosít: a kötelező szakmai gyakorlattal ellentétben a gyakornok nemcsak egy bizonylatot kap, hanem érdemi munkát is végezhet. A munkaadó ugyanis a kifizetett pénzért megköveteli a fiataltól, hogy dolgozzon is, míg eddig számos vállalkozó csak aláírta a diák papírját, majd „szabadon engedte” – mondta el Oltean Csongor. A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke szerint az önkormányzatoknak is lehetőséget biztosít a törvény, hogy fizetett gyakornokokat fogadjanak, akik megismerve a közintézmények működését, a gyakornokság elvégzése után teljes normás alkalmazottak lehetnek. A MIÉRT arra ösztönzi az RMDSZ-es polgármestereket, hogy a jövő évi költségvetésben különítsenek el keretet gyakornokok foglalkoztatására, mondta Oltean, aki szerint nem szabad tényként elfogadni, hogy a fiatalok elvándorolnak, hanem meg kell keresni minden lehetőséget arra, hogy itthon tartsák őket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.