Felhívás!

„Minden rendben lesz!”

„Minden rendben lesz!” Kovászna megye

Ahogyan mindenre és mindenkire, a civil szervezetek tevékenységére is kihatott a koronavírus-járvány – a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület is érzi a nehezített körülményeket. Külföldi önkénteseik közül vannak, akik nem tudtak hazautazni a tervezett időben, másoknak az érkezése tolódott el hetekkel-hónapokkal, ám a munka nem állt le, igyekeztek alkalmazkodni, és a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből.

Kedden a Wegener parkban, szabad téren tartott sajtótájékoztatót a Zöld Nap Egyesület, amelyen többek között a Heal the earth (Gyógyítsd meg a Földet) projektet mutatták be, megszólalt Ráduly Attila projektkoordinátor, Kis Emese mentor, Veress Adrienn Nikolett, Asiye Demirci, Salome Pirtskhelava és Roberto Canfora önkéntesek.

– Az elmúlt hónapokban az életünket jelentősen megnehezítette a vírushelyzet, a külföldi önkénteseinkét pedig nyilván még jobban, ám igyekszünk ebben is megtalálni a jót, és hasznossá tenni magunkat a helyi közösség számára – vezette fel Ráduly Attila.

A fiatal önkéntesek is szóltak pár mondatot, mindannyian pozitívan értékelték a Székelyföldön töltött hónapokat, hasznosnak ítélték az elsajátított ismereteket. Ugyanakkor beszédes, hogy a kérdésre, miként látják a jövőjüket, mikor sikerül hazautazniuk, visszafogottan válaszoltak, hiszen nem tudják, mire számítsanak. Összességében bíznak benne, hogy a dolgok visszaállnak normális kerékvágásukba, és – amint az olaszországi Roberto Canfora fogalmazott, akinek eredetileg már két hónapja haza kellett volna utaznia – minden rendben lesz!

A legújabb, pénteken érkezett magyarországi önkéntes, Veress Adrienn Nikolett mentora, Kis Emese úgy fogalmazott: „itt egy kicsit meg kell majd tanulnia székelyül”, de minden segítséget megkap ahhoz, hogy a helyi hagyományokat, kultúrát megismerje, és az egyéves itt-tartózkodása alatt lehetőleg egész Erdélyt bebarangolja.

A Zöld Nap Egyesület 2019-es tevékenységi beszámolója is már hónapok óta megjelent, ám csak mostanában jutottak oda, hogy átadhassák a kis nyomtatványt a támogatóknak és szimpatizánsoknak.
Bár nagyon sok rendezvényt fel kellett függeszteni, a szabadtéri és sportesemények – bizonyos megkötések mellett – újra zöld utat kaptak, két hete a Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés kerékpáros eseményén vettek részt tucatnyian az egyesület kötelékéből, csapatépítő keretében pedig a petőfalvi fürdőt is felkeresték.

Amennyiben a szabályok engedik, két hét múlva tervezik ismét megszervezni a népszerű nappali tábort, a négy nap alatt kerékpáros akadályverseny, kézműves tevékenység, meseolvasás, hasznos tárgyak készítése hulladékból, előadások és számos más program várja majd a 7–10 éveseket, mindez a környezettudatosságra való nevelés, a fiatalok megmozgatása céljával.

Szombatra pedig nyilvános rendezvényt hirdetnek: kerékpáros kirándulást az Ika várához, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. Indulás 9 órakor a Sportcsarnok előtti térről, saját kerékpárral, javasolt a védősisak is, 14 éven aluliak szülői kísérettel vagy beleegyezéssel vehetnek részt. A mezei úton haladnak Futásfalváig, Ikafalván templomlátogatás a terv, Csernátonban kis pihenő következik, majd az Ika váránál levő medencében lehet hűsölni, ha pedig az időbe belefér, a Csókás-fürdőt is felkeresik hazatérés előtt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.