Felhívás!

Megvannak az előzetes eredmények

Tegnap délben nyilvánosságra hozták a nyolcadikosok képességvizsgáinak eredményét. Je-gyei alapján a megye másodikja, a magyar tagozatosok legjobbja a Mikes Kelemen Líceum tanulója, Lazăr Alexandra, aki 9,78-as átlaggal, az elsőtől 4 századdal lemaradva érte el ezt a helyezést. Az első húszba még csak egy magyar diák fért bele.

A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség statisztikája szerint 1615 képességvizsgára iratkozott diákból 1547 volt jelent a dolgozatírásokon, 68-an hiányoztak. E kimutatás szerint románból az 5-ösnél nagyobb, átmenő jegyet elért diákok aránya 59,52% (ez kicsit jobb a tavalyi 56,95%-os eredménynél), magyarból 96% (ez tavaly ilyenkor is éppen ennyi volt), matekból 67,44% (ami 4%-kal jobb az előző évinél). A képességvizsgázóknak éppen a háromnegyede, 75,05% vette sikerrel az akadályt. Tízes dolgozatok csak matematikából születtek, ott viszont hat darab.

A másik póluson aggodalomra ad okot, hogy matematikából viszonylag sok a bukó még a megyeközpont legjobb iskoláiban is: a Székely Mikó Kollégiumban, a Mikes Kelemen Líceumban és a Váradi József-iskolában egyaránt tizenegy diák nem írta meg az 5-ös dolgozatot. Románból a Református Kollégiumban hasaltak el 12-en, ami az évfolyam felét jelenti. Legtöbbjüknek mégis sikerült a többi tantárgyból kapott jegyei révén átmenni a képességvizsgán.

Ez az az évfolyam, amelyet legjobban sújtott a járvány, az online oktatás, talán ezért a sok rossz jegy, viszont ha pozitívan szemléljük, akkor észre kell venni, hogy a tavaszi szimulálásokhoz képest nagyot nőtt a jól vizsgázók aránya, áprilisban csak a diákok 59,79%-a tudta elérni az 5-ös átlagot. A próbavizsga tavalyi előzetes eredményeihez képest is javulás észlelhető, akkor 73,78% volt a sikerarány. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.