Felhívás!

Kötelező a nagycsoport

Kötelező a nagycsoport Kovászna megye

Azt követően, hogy a tanügyminisztérium az idei iskola- és óvodalátogatás felfüggesztéséről rendelkezett, az óvodába iratkozás új menetrendjéről honlapján tájékoztatja az érdeklődőket a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség.

Minden a szociális távolságtartás jegyében zajlik, online, faxon vagy telefonon. Május 25-től július 5-ig a kis- és középcsoportos gyermekeket kell újra beíratni a 2020/2021-es tanévre. Ez évtől kötelező a nagycsoport, tehát minden ötéves gyermeknek óvodában a helye. A mintegy 1900 óvodakezdő gyermeket három szakaszban lehet beíratni, mindig a szabad helyek függvényében. Június 8. és július 3., július 20. és augusztus 10., illetve augusztus 11. és 31. között. Ezen periódusokon belül, június 6–26., július 20–31. között fogadják a kérvényeket, azt követően pedig feldolgozzák azokat. Minden iratkozásra vonatkozó tudnivalót, valamint a jóváhagyott gyermeklétszámot, az általános és specifikus beiratkozási kritériumokat az óvodák bejáratánál is ki kell függeszteni, a kétnyelvű intézményekben magyarul és románul is.

Azokban az intézményekben, ahol a szülők által benyújtott kérések száma több, mint ahány hely jóvá van hagyva, az óvoda sajátos kritériumainak és a 2019/56-os törvényben megszabott általános kritériumoknak megfelelően bírálják el, kinek van elsőbbsége. A törvény szerint az árva és félárva, a gyermekjogvédelmi rendszerből érkező gyermekeket előnyben részesítik, továbbá azokat, akiknek már nagyobb testvére is látogatja az óvodát, illetve azokat, akik fogyatékosságukat orvosi igazolással bizonyító és pályaorientációs igazolással is rendelkeznek. Utóbbi dokumentum megszerzéséért a szülőknek a Kovászna Megyei Nevelési és Erőforrás Központ (CJRAE) keretében működő Iskolai Szakértő és Pályaorientációs bizottság szakembereivel kell felvenniük a kapcsolatot a CJRAEcovasna@gmail.com e-mail-címen vagy a 0771.043.549-es telefonszámon.

Túljelentkezés esetén a helyek elosztása aszerint történik, hogy a gyermek hány elsőbbséget biztosító kritériumnak felel meg: először fogadják azokat, akik háromnak, a következő körben azokat, akik kettőnek felelnek meg, végül pedig azokat, akik csak egynek. Az intézmények kötelesek felvezetni a jóváhagyott kérések adatait az integrált informatikai adatbázis rendszerébe.

– Csak 2–3 héttel tolódott el a beiratkozás periódus az előző évekhez képest – mondta Márk Emese, a szentgyörgyi Hófehérke-óvoda igazgatónője. Az új procedúrára vonatkozóan úgy gondolja, könnyebb lesz az újrairatkozás a jelenlegi óvodásoknak, hiszen az óvónők tartják a kapcsolatot a csoportbeli gyermekek szüleivel, akik eljuttatják hozzájuk a kéréseket, de utólag mégiscsak alá kell majd írniuk a kérvényt, tehát be kell menni az intézménybe. Talán május 15-e után ez könnyebb lesz – fogalmazott reménykedve.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.