Felhívás!

Költséges mulasztások

Oda kell figyelni a munkaprogram betartására, illetve a teraszoknál, vendéglátó egységeknél ki kell írni, hogy a vendégek milyen szabályokat kell betartaniuk járványidőben, hiszen folyamatos ellenőrzések zajlanak. Az idevágó bírságok nagyok – hangsúlyozta Ördög Lajos, a Kovászna megyei munkaügyi felügyelőség vezetője.

A munkaügyi főfelügyelő elmondta, hogy Háromszék-szerte múlt héten rajtoltak azok az ellenőrzések, amelyeken más hatóságokkal közösen főképpen a vendéglátó egységeket kontrollálják.

– Nem győzzük hangsúlyozni, hogy amióta módosították a munkatörvénykönyvet, azóta feketemunkának minősül minden olyan tevékenység, amely programon kívül történik. Ha valakit csökkentett idejű (nem 8 órás) munkaszerződéssel alkalmazunk, akkor az a személy nem túlórázhat! Innen származik sok nézeteltérés, ilyen eseteket értünk tetten az ellenőrzések során is. Persze, vannak olyan helyzetek, amikor a vendéglátóiparban rugalmasan kell kezelni a munkaprogramot, de erre a munkatörvénykönyv lehetőségeket biztosít, csak ezeknek utána kell járni, alaposan kell tanulmányozni a feltételeket. Fontos tudni, hogy a feketemunkáért 20 ezer lejes bírság jár – magyarázta Ördög.

A szakember elmondta, hogy közel tíz ilyen kihágást azonosítottak, és eddig egyetlen súlyosabb szabálysértés miatt bírságoltak. Arra is kitért, hogy ezen kívül a legaggasztóbb hiányosságokat a távolságtartási szabályoknál azonosították.

– Mi a megelőzésre fektetünk hangsúlyt, de attól a pillanattól, hogy egy egységnél ki sincs függesztve, hogy a fogyasztóknak milyen szabályokat kellene betartaniuk, onnantól nincs, amiért mentegesse magát a tulajdonos. Persze, sok panasz van a vendégekre is, akik még akkor sem tartják be a szabályokat, ha azok látható helyre vannak kifüggesztve – összegzett Ördög. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.