A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Kétszázan tüntettek

Kétszázan tüntettek Kovászna megye

Szombaton 18 órakor Beke István és Szőcs Zoltán baráti köre szimpátiatüntetést tartott Kézdivásárhely főterén, a Gábor Áron-szobornál. Az eseményen helyi és magyarországi politikusok is részt vettek, illetve a Székely Nemzeti Tanács is képviseltette magát.

A tüntetést megelőzően, csütörtök este a Hobbi Cserebere Klub székhelyén megbeszélést tartottak a szimpatizánsok. Azon Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, Fejér László Ödön szenátor, Sorbán Attila Örs, az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke, Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács alelnöke, Fekete Miklós, a Kézdiszéki Székely Tanács elnöke, Ferencz Attila, az EMNT kézdiszéki elnöke, Bálint József, az EMNP megyei elnöke, Balázs Attila, az EMNP megyei alelnöke és kezdeményezőként lapunk munkatársa, Bedő Zoltán is részt vett. A mintegy negyven érdeklődő jelenlétében dőlt el, hogy szombaton egy kisebb helyi tüntetést tartanak, illetve csütörtökön egy nagyobbat, és ha nem érnek el eredményt, akkor folytatják a tiltakozás-sorozatot.
A megbeszélésen Beke Csilla, István felesége elmondta: még nem kapták meg a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszéktől az indoklást, és annak hiányában nem tudják megtenni a Romániában lehetséges utolsó jogi lépést, az ügyészi óvást. Amennyiben azzal sem érnek el semmit, akkor a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróságnál tesznek panaszt, ahol vélhetően gyorsított eljárásra lehet számítani, lévén, hogy az elítéltek már börtönben ülnek.
A szombati szimpátiatüntetésen, az ágyúöntő szobra körül mint­egy kétszázan gyűltek össze. Jelen volt Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, Kulcsár-Terza József RMDSZ-es képviselő, Fejér László Ödön szenátor, Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke és az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezetének több képviselője.
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom korábbi szóvivője, Tóth Bálint elöljáróban elmondta: nem gondolta volna, hogy ismét elő kell venniük azokat a bannereket, amiket még akkor készítettek, mikor Beke és Szőcs vizsgálati fogságban volt. „Abban a hitben ringattuk magunkat, hogy ez az ügy lezárult, István és Zoltán végre szabadok lesznek, a román igazságszolgáltatás megtalálja a józan eszét, és rendbe teszi ezt az ügyet” – mondta Tóth, hozzátéve: bár a román pártok sok mindenben nem egységesek, de egyben igen, akkor, amikor össze kell zárniuk a magyarság ellen. A magyarságnak is egységesnek kell lennie, össze kell fogni a jogainkért, az elítéltekért. Aki nem jött el, otthon maradt, az sincs biztonságban – hangsúlyozta.
Felszólalt továbbá Gaudi-Nagy Tamás, kifejtve: régóta figyeli és segíti a két székely hazafi ügyét, és szomorúnak tartja, hogy a pozsonyi csata 1111. évfordulójára időzítették a gyalázatos justizmordot, ami Bekéékkel történt. Reményt keltő volt azon bejelentése, miszerint a magyar kormány illetékesei jelenleg kiemelten foglalkoznak az üggyel. Az utána felszólaló Kulcsár-Terza hangsúlyozta: Erdély nem létezik magyarok és székelyek nélkül, de ami történik ma, az elfogadhatatlan. „Holnap elvisznek tíz, száz magyart, de mindenkit nem tudnak elvinni. Ki kell állnunk gyerekeinkért, a jövőnkért” – mondotta a képviselő, aki fiával jelent meg a szimpátiatüntetésen.
Felszólalt még Sorbán Attila Örs, Izsák Balázs SZNT-elnök és Beke Csilla is. Ez utóbbi Istvánnak az utolsó tárgyaláson elhangzott szavait idézte fel, hangsúlyozva, férje két és fél év alatt folyamatosan kiállt ártatlansága mellett. Hozzátette: továbbra is teljes felmentést kérnek, és nevük, becsületük helyreállítását. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások