Felhívás!

Javultak az érettségi eredmények

Javultak az érettségi eredmények Kovászna megye

A bodzafordulói Mircea Eliade-líceum került a Kovászna megyei középiskolák toplistájának élére a sikeresen érettségiző diákok arányát tekintve, holott az első három helyen általában a Székely Mikó Kollégium, a Mikes Kelemen-líceum és a Mihai Viteazul Főgimnázium osztozik.

Július 5-én közzétették az idei érettségi előzetes eredményeit, a sikeresen vizsgázók aránya országosan 67,8%, a megye sikerrátája 61,72%, ami 0,83 %-kal jobb, mint a tavalyi (60,89 %), és 2019-es eredménynél is jobb, noha a 2020/2021-es tanév online szenvedéseit tekintve erre nem sokan mertek volna fogadni. Csak az idei végzősök eredményeit tekintve viszont némileg romlott az átmenési arány, 68,44-ről 67,8-ra.

1152 diák iratkozott be az érettségire, 47-en nem jelentek meg legalább egy írásbelin, így ők ezért bukták a vizsgát, míg 423-an a hiányos tudásuk miatt. Az idei végzősök aránya 67,78%, a maradékot korábbi évfolyamok végzősei jelentik. A román tagozat szokásos módon jobb arányban vizsgázott jól (75,94%), míg a magyarok je­gye­it a román nyelvi nehézségek igen sokszor lehúzzák, ezt tükrözi az 55,92%-os arány. Beszédes tény, hogy a magyar tagozatos diákok közül a 346 sikertelenül érettségiző közül 211 csak románból bukott (ez 61%), míg román tagozaton a 77-ből csak 4-en (5%), a többiek más tantárgyakból szerepeltek le.

Románból az érettségizők 70%-a írta meg legalább az 5-öst, magyarból a megyében a diákok 96%-a kapott több mint átmenő jegyet, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból (matematika vagy történelem) 84,11%, a szaknak megfelelő választott tantárgyból 90,28%. Ugyanehhez a sorrendhez igazodva, a tízes dolgozatok száma 6, 12, 11, 30.

Az elméleti líceumokban jó arányban vették sikerrel az akadályt a diákok – ez közel 79 %-t jelent , míg a szaklíceumok 23 %-a, a művészeti, vallás és sport profilú középiskolák majdnem 51 %-a még kívánnivalót hagy maga után.

A legjobban vizsgázó diákok nevét nem közölhetjük, mivel az eredményeket tartalmazó listákon csak azonosító kódok szerepelnek, de az kitűnik, hogy az idei legjobb jegyet (9,96) kapó diákra a Mihai Viteazul-líceum lehet büszke, míg a toplistán megosztott második helyen áll (9,88-cal) a kézdivásárhelyi Nagy Mózes-líceum tanulója, a harmadik legnagyobb jegyű diák pedig a Mircea Eliade-líceumba jár. A középiskolák versenyében, mint már említettük, ezúttal a Mircea Eliade-líceum vezet 98,67%-os átmenési aránnyal, ezt követi a Mikes Kelemen-líceum 95%-kal, majd a Székely Mikó Kollégium 94,44%-kal, mindezt olyan körülmények közepette, hogy ezek a középiskolák (negyedikként társul a Mihai Viteazul-líceum is) nem vesznek részt a sikeres érettségihez vezető felkészülést támogató ROSE programban, azaz ezekben az oktatási intézményekben a tanárok extra javadalmazás nélkül tartják a felkészítő különórákat.
A megfellebbezett dolgozatok újrajavítása után végleges eredményeket július 9-én közölnek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. július 6., 14:47
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Hat ha az javulasnak tekintheto , hogy pl. egy matek – info osztalyban a gyerekek 50 % megbukott az eretsegin akkor -NO COMMENT- az ehez hasonlo eredmenyek egyarant minositik a tanar – diak – szulo triot !