Felhívás!

Ismét támadt a sárkány

Ismét támadt a sárkány Kovászna megye

Nem könnyű kiemelni bármit is a 26. Szent György Napok eseménysorából. Jó volt látni, hogy ismét szépen megoszlottak az érdeklődők a helyszíneken, hogy az embereknek – a kellemesnek nem mindig mondható időjárás ellenére – volt érkezésük egy pohár sörre, borra leülni ismerőseikkel, hogy ismét a városnapok része lett a sárkány és az őt legyőző Szent György. Hogy a magas színvonalú nyitókoncertbe sepsiszentgyörgyi fellépők is „befértek”. Hogy ismét példának mutatták fel az 50–60 éve, szó szerint jóban-rosszban egymás mellett kitartó házaspárokat. Hogy a Filip muzsikuscsalád önálló fellépésével új „műfajt” teremtett. Hogy a reformáció 500. évében úgy lehet az iskolaudvaron farmernadrágban a hitről beszélni, hogy a környékről összehordott összes pad sem volt elég arra, hogy a nagyszámú hallgatóság leüljön. Hogy Dancs Árpád TANÁR ÚR (csupa nagybetűvel) teljesen megérdemelten, még ha nem is szabályszerűen (mert pénzt ugyan nem, de tapsot kapott, bőven) a város díszpolgára lett. De kezdjük, a teljesség igénye nélkül, sorjában.

Vásárnyitó és hangverseny

Péntek délben, ragyogó napsütésben nyitották meg Szent György-napi vásári forgatagot, valamint fesztivált az Erzsébet parkban lévő zenepavilonnál.

– Az árusok sátrai között hullámzó, illetve a színpadokat körülálló tömeg látványa azt sugallja, hogy a 4–5 hónapig tartó előkészítés megéri a fáradságot – jelentette ki Czimbalmos Kozma Csaba városgondnok, az egybegyűlteket köszöntő beszédében.

Az eseményhez méltó hangulat megteremtéséről immár 26. alkalommal gondoskodó rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar, ezúttal magyar indulókat játszott.

 

Magukat adták az outsiderek

A fogyatékkal élők hatodik éve megrendezett zenei fesztiválja, az Outsider Music Fest idén a Sugás Áruház előtti közösségi színpadon mutatta be, hogy Isten nem diszkriminált a talentumok osztogatásánál.

Megmutatták, hogyha jelbeszéd-kórussal, mint a kolozsvári Kozmutza Flóra Intézet hallássérült diákjai, akkor is énekelnek, de a rocktól a bluesig, az operától a popig számos műfajt színpadra vittek a fellépők. Lehengerlő volt egy hollandiai csapat produkciója, valamint  tánccal jelentkeztek a szentgyörgyi Irisz Ház foglalkoztatottjai, és ők is élvezték a zene jótéteményeit az Irisz Bandban való részvétellel.

 

Vészkijárat a sürgősségről

Nem hagyta a sepsiszentgyörgyi Károlyi Gáspár Alapítvány, hogy a nagy nyüzsgésben, zsivajban kiszoruljon a városból Isten. Olyan meghívottak előadásaival kapcsolódtak be a városnapokba, akik szakmai tevékenységükben a Fennvaló háttérmunkájára támaszkodnak.

Dr. Pável Judith marosvásárhelyi rohammentős főorvos 16 éve Raed Arafat keze alatt lett a SMURD munkatársa, saját bevallása szerint teljesen alkalmatlanul erre a feladatra, de „akit Isten kiválaszt, azt felkészíti, akár arra is, hogy naponta több ember halálának tanúja legyen. Istenhez nyílik a vészkijárat ajtaja”– jelentette ki az orvos, akiről kollégái azt mondják: akkor is profi és emberséges, amikor a társai már zsémbesek és fáradtak az állandó stressz miatt.

 

Sikeres SUF

Ismét sikeresnek bizonyult a Szentgyörgyi Utcazene Fesztivál (SUF). A járókelők kegyesek voltak az utcán zenélő táncoló fiatalokhoz, nem csak hallgatták őket, hanem szép summákat dobáltak a kalapokba.

Sokan keresték a forgatagban a „szoknyás férfit”, ám a beharangozott skót dudás az időjárási előrejelzések miatt nem jött el a városnapokra, ugyanis Skóciából rendelt drága hangszerét, öltözetét nem akarta eláztatni – árulták el a szervezők.

A helyiek újra bizonyítottak, a házigazdák kiválasztottja mégis a magyarországi Drum Street Trió lett: ezt a csapatot ajánlják be partnerszerződés segítségével, hogy részt vegyen a Művészetek Völgye fesztiválon.

 

Blues-ínyencségek értőknek

2009-ben szervezték meg első alkalommal a blues-kocsmát – emlékezett vissza Lázár-Prezsmer Endre szervező –, azóta kisebb kihagyás után, tavaly újra „feltámadt” a rétegzene előtt tisztelgő rendezvény.

Idén három nap alatt számos ínyencséget tekinthetett, hallgathatott meg a közönség a borbárral „előrukkoló” Di Stefanoban. Csütörtökön Vali „Sir Blues” Răcilă, a legendás segesvári énekes-gitáros egyéni koncertje után a sepsiszentgyörgyi Black Betty csapatához társulva nyűgözte le tradicionális gitárjátékával az érdeklődőket, ezt követően pénteken a román és szerb fiatalokból alakult Axis csapata bizonyított, a rendezvénysorozatot szombaton a helyi Blúz Bend produkciója zárta.

 

Ezermesterek Guzsalyaséknál

Lehet ezren nem voltak, csak ötven körül járhatott azoknak a tanítványoknak a száma, akik – miután kikupálódtak a Guzsalyas Alapítvány fazekas, tojásíró, kosárfonó, nemezelő, bőrműves, tűzzománcozó tanfolyamain – vállalták, hogy a nagyközönségnek is megmutatják, ők már kevésbé szorulnak a műtermékekre, s ha valaki utánuk csinálná, hát annak így és így kell eljárnia.

 

Lackó Evelin a győztes

Az Ifjúsági Udvarban megszervezett Saint George Got Talent tehetségkutató show-ra idén 24-en jelentkeztek. A pénteki elődöntő után tíz versenyző léphetett újra színpadra vasárnap este, hogy rátermettségéről meggyőzze a háromtagú zsűrit.

Opra Monica zsűritag érdeklődésünkre kifejtette, hogy az elmúlt évekhez képest gyengébb volt a versenyzők felkészültsége, ezúttal nem sikerült „zseniális” tehetségeket felfedezni.

Az idei megmérettetés nagy győztese Laczkó Evelin lett, aki énekhangjával, gitárkíséretével tarolt.

 

„Cigány, nem roma!”

Szombaton délután a Közösségi színpadon léptek deszkára a még 1991-ben megalakult Őrkő Amenkha Együttes táncosai. Eötvös Gyula, a tánccsoport oktatója, vezetője érdeklődésünkre elmondta, ő még nagyapjától sajátította el a lépéseket, ő pedig a maga során őseitől tanulta.

„A roma szó hasonlít a románhoz: mi a cigányt szeretjük jobban, ezt használjuk. Az őrkőieké nem talál a más cigánytáncokkal: mások a tempók, a figurák. Újítunk is, közbe megcifrásítjuk a figurákat” – magyarázta.

Hat pár lépett színpadra a városnapok alkalmával, nagy siker övezte fellépésüket, a színpad előtt rokonok, ismerősök drukkoltak a táncosoknak. Próbatermük nincs, az utazási költségeket is nehéz fedezni egy-egy távolabbi meghívás alkalmával – panaszolták.

 

Vásározók is elégedettek

A fenyédi Vass István kalapos meg van elégedve a forgalommal (bár tavaly jobb volt) mert vitték a székely kalapot kis és nagy karimával egyaránt, a pásztorkalapnak is volt keletje, a vadászok is megtalálták a számításukat, talán csak az nem, aki szafari kalapot keresett. Miután a hazai posztógyárak bezártak, olasz vagy német import anyagból dolgoznak.

Az UNESCO-díjas, korondi Páll Lajos is jóváhagyta, a tavaly jobban ment a vásár, az idén az esős vasárnap is rontotta a számítását, bár az emberek egyre kevésbé értékelik a kerámiát, inkább csak apróságokat, praktikus dolgokat kerestek.

Hetedik éve a Szent György Napok része a magyarországi Lacza Luca márkával fémjelzett ruhásstand, ahol a nagy látogatottság jelzi, van igény a természetes anyagokból, laza geometriával tervezett szoknyákra, ruhákra, kabátokra. Bár először nem ismerték el a termékei kézműves jellegét és a gagyi-soron árult, még ott is vitték a ruhákat.

 

A dzsesszvilágnapját ünnepelték

A jazzkoncerteket idén kocsma helyett a Kultúrkertbe költöztették a szervezők, akik vasárnap, a jazz világnapját ünnepelték számos erdélyi, romániai zenekarral.

Lázár-Prezsmer Endre szervező érdeklődésünkre elmondta, vasárnap kimondottan romániai zenekarokat hívtak meg, ezzel is tisztelegve a saját számokat játszó, értékes zenészek előtt.

Az Inocsenyka, a Sebastian Spanache Trió, illetve a Jazzybirds örvendeztette meg a résztvevőket, de a városnapok meghívottjai voltak a sepsiszentgyörgyi tehetségekből verbuválódott Éltes Áron Quartet zenészei is, illetve az magyarországi Dresch Vonós Quartet, a Juhász Band, és a Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band is.

 

A legendák estéje

A Szent György Napok utolsó estéje a legendáké volt: előbb a negyven éve színpadon lévő, hard rockot játszó Nazareth „döngette szét” a főszínpadot, majd miután kihúzták a tombola nyerőszámait, az egy és utánozhatatlan Bródy János tartott sokkal csendesebb, több mint kétórás koncertet.

A rendezvény végén ismét „rátört” a tömegre a sárkány, még a lámpaoszlopok is tüzet okádtak, de vesztébe rohant: a vitéz Szent György leterítette. De feltámad, és jövőre ismét eljön…

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.