Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iskolabuszokra, orvosi komplexumra is pályáznak

Iskolabuszokra, orvosi komplexumra is pályáznak Kovászna megye

Megyei úthálózattal, uniós pályázatokkal kapcsolatos határozatokról döntött többek között csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa. Arról is határoztak, hogy felújítják a kézdivásárhelyi Kö­zösségi Szolgáltatási Köz­pont udvarán található, Szentkereszty Stefánia bárónő tiszteletére épített kápolnát.

Négy megyei úttal kapcsolatosan hoztak döntéseket a csütörtöki tanácsülésen. „Olyan beruházások ezek, amelyeket kormányzati forrásokból finanszíroz Kovászna Megye Tanácsa. Nagyajtán már dolgoznak az új híd építésén. A hétvégi esőzések nyomán kialakult áradás megrongálta az ideiglenes átkelőt, ezt azonban a kivitelező helyrehozta, így a lezárt forgalmat már szerdán feloldották. A beruházás értéke 12,3 millió lejre változott, ebből 2,5 millió lejt a megyei önkormányzat biztosít” – ismertette Tamás Sándor megyetanácselnök.

Nagyajtán már dolgoznak az új híd építésén (fotó: Török Etele)

Aktualizálták a gazdasági-műszaki mutatókat a sepsibükszádi Olt-híd újraépítéséhez is. Mint ismeretes, ott az országúttól a vasútállomásig tartó, 1,7 km-es útszakasz felújítására és ezzel együtt egy 40 méter hosszú, új híd építésére igényelt finanszírozást a megyei tanács az Anghel Saligny-programból. A hamarosan kezdődő munkálat összértéke 14,8 millió lej.

Az ülésen további két megyei út felújításának előkészületeit indították el, tervezési tárgykört határozva meg.  Korábban már megyei úttá nyilvánították a Barátost és Zabolát összekötő útszakaszt, így a Szörcsén, Orbaiteleken és Tamásfalván áthaladó utat felújítják. A jogszabály szerint csak települések között lehet új megyei utat építeni, ugyanis a falvakon nincs befejezett, átadott ivó-és szennyvízhálózat. Felújításra kerül a Hídvég és Bölön közötti 12,45 km-es útszakasz is, amely Hídvégen az országúttól Bölön bejáratáig tart.

Így néz ki most a Zabola és Bartos közötti megyei út (fotó: Török Etele)

Kovászna Megye Tanács élni kíván elővásárlási jogával, és megvásárolja a Kézdivásárhely központjában található, Gábor Áron tér 17. szám alatti ingatlant, amely jelenleg bankfiókként működik. A tervek szerint az épület a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola használatába kerül.

Két új uniós projektről is döntött a megyei önkormányzat. Egyrészt 34 helyi önkormányzattal szövetkezve, 35 millió értékben elektromos iskolabuszokra pályázik az országos helyreállítási terv keretéből; a dokumentációt pénteken kell benyújtani. Ugyanakkor felnőtt- és gyermekpszichiátriai központot, rehabilitációs központot, krónikus betegek központját, geriátriát és betegellátást magában foglaló, többfunkciós orvosi komplexum építését is tervezik Sepsiszentgyörgyön, a Cigaretta utcában található területén. Ennek érdekében a tanácsosok a csütörtöki tanácsülésen felhatalmazták a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházat, hogy állítsa össze az uniós forrásokra megpályázásához szükséges  iratcsomót.

Hirdetés
Hirdetés

Felújítják a kézdivásárhelyi Kö­zösségi Szolgáltatási Köz­pont udvarán található, Szentkereszty Stefánia (1842-1906) tiszteletére épített kápolnát. Ugyanis október 12-13-án jubileumi ünnepséggel emlékeznek a bárónő által 150 évvel ezelőtt Kézdivásárhelyen alapított Háromszék vármegyei Erzsébet Árvaleány-nevelő Intézetre és a 20 éve alakult, a bárónő nevét viselő egyesületre.

Szentkereszty Stefánia nevéhez fűződik a megye első szociális, egészségügyi intézményrendszerének a megalakítása. A nők és a szegények mentoraként, több alapítvány, intézmény megálmodójaként és létrehozójaként vonult be a történelembe. A kézdivásárhelyi Kö­zösségi Szolgáltatási Köz­pont udvarán található kápolnában nyugszanak a földi maradványai, ahogy végakaratában rendelkezett.

Címlapfotó: Báró Szentkereszty Stefánia mellszobra a kézdivásárhelyi Kö­zösségi Szolgáltatási Köz­pont udvarán (Dénes Botond)

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. június 30., 14:07
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Csak kerdeznem , hogy nem lehetne abbol a sok millio eurobol 1-2 kemeny ceget ide vonzani kulonbozo befektetesi kedvezmenyek biztosittasaval es igy munkahelyek jonnenek letre mer lassacskan ovoda es bolcsode temerdek lesz csak a fiatalsag elvandorlasaval nem lesz szukseg rajuk, vagy lehet hidakat, kaszarnyakat es egyebb letesitmenyeket felujittani de nem lesz aki hasznalja, lasd a minorita rendhazat amit nemreg fejeztek be de mar a vakolat duvad le rola, az ilyen munkalatokert ki felel vagy csak felveszik a mllio eurokat es aztan jol van az ugy alapon megy elore az elet csak sajnos a vegen a nep boren csattan az ostor mert ugye palyazunk az a duma de az onreszt a hivatalok bankolcsonbol fedezik ozt majd a nep kifizeti megemelkedett ado gyanant, ez meg meddig tart uraim mar mikor teszunk olyat is ami a lakosagnak fizetest biztosit nem csak egy folytaban az adofizetoket sarcoljuk csak azert hogy par ceg degeszre tomi a banki kontojat!!!