Felhívás!

Indul a tavaszi csaliszórás

Hetek kérdése, és idén is rajtol a veszettség elleni csalik tavaszi kiszórása: a légi szórást kézi akciók is követik a települések, közutak, nagyobb tavak, víztárolók környékén, illetve a vadászok által számon tartott, ismert rókakotorékoknál – tájékoztatott a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetősége.

Dr. Sikó Barabási Sándor (pár napja nyugalmazott – szerk.) megyei főállatorvos kérdéseinkre elmondta, hogy már hetedik éve zajlik az említett csalikiszórási akció, illetve rámutatott arra is, hogy Háromszéken körülbelül 6 éve egyáltalán nem jegyeznek veszettséggel fertőzött vadon élő vagy házi álla­tot. A szakember kifejtette, hogy nagyon sokat segített a légi úton (a marosvásárhelyi repülőtérről száll fel a Háromszékért felelős gép), illetve utólag kézzel történő szórás: a veszettség terjedését, szórását ugyanis leginkább a rókáknak tulajdonítják, a házicsokira emlékeztető csalik pedig elsősorban a rókapopuláció leoltására voltak kifejlesztve.

– A csalik kiszórása utáni 45 napra a vadásztársaságok összesen 75 kilőtt rókát kell, hogy behozzanak a megye területéről, így évente 150 rókát vizsgálunk be. Ez a szabályozás a rókapopuláció csökkentését is szorgalmazza – hiszen minél nagyobb a populáció, annál könnyebben fertőződnek meg a rókák tavasszal a kotorékban, és terjesztik a halálos kórt –, ugyanakkor visszaigazolja, hogy hatékony volt-e a csalik kiszórása, sikeres volt-e a rókák leoltása veszettség ellen. A statisztikáink azt igazolják, hogy megyénkben sikeres az akció, több éve nem találtunk veszettséggel fertőzött állatot – összegzett dr. Sikó.
A tavaszi szórást szeptember-október környékén egy őszi akció is követi. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások