Felhívás!

Indul a gólya-show?

Indul a gólya-show? Kovászna megye

Van igény rá, már többen érdeklődnek a bekamerázott sepsiszentgyörgyi gólyafészekről szóló közvetítés indításáról. Egyelőre a kezdeményezők pár technikai nehézségre keresnek megoldást, de szándékuk, hogy idén is újra „becsempésszék” a természetet a madárbarátok lakásaiba.

Kelemen László ötletgazda, a Rara Avis Madártani Egyesület elnöke felidézte, több évvel ezelőtt éppen azért indították útjára ezt a kezdeményezést, hogy a lakásokba becsempészhessék a természetet.

– Akkor még nem gondoltunk arra, hogy a járvány miatti szükségállapotban mennyire pozitív elfoglaltság lehet ez az élő közvetítés, a virtuális természetközelség mellett itt számos érdekességgel találkozhatnak mind az érdeklődők, a madárbarátok, mind a szakemberek is – magyarázta Kelemen.

Faggatózásunkra elmondta, az évek során neki az egyik legemlékezetesebb tapasztalata az marad, amikor rájöttek, hogy a gólyák nem szerkezeti megerősítés miatt fröccsentenek ürüléket a fészekre, hanem a fészek hőfokát szabályozzák ez által: a lábukat is lefröccsentik, egyfajta „fehér napellenző csizmát” készítve maguknak. Megtudtuk, hogy a sepsiszentgyörgyi gólyafészkek többségébe már visszatértek a gólyák, a bekamerázott Ősz utcai fészek még egyelőre üres – tavaly drámai körülmények között kicserélődtek a lakói, végül fióka nélküli, fiatal gólyák vándoroltak el a fészekből, ezek pedig később, április közepére szoktak visszatérni (képünk), de napi szinten ellenőrzik, várják a méretes madarak érkezését.

Grubisics Levente, a Sepsi Rádió igazgatója kifejtette, az élő sugárzást egyelőre technikai gondok akadályozzák, de mindenképpen iparkodnak megoldani ezeket, és továbbra is a rádió honlapjáról sugároznák a „gólya-valóságshow-t”, hiszen ez kellemes kikapcsolódást jelenthet ezekben a nehéz időkben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.