Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszékiek a horror-öregotthonban

Háromszékiek a horror-öregotthonban Kovászna megye

Folytatódnak a kivizsgálások a Marosbárdos faluban (Marosszentanna községben) működtetett, magánjellegű öregotthon ügyében. Kiderült, tizenhét háromszéki illetőségű személy is ott volt elhelyezve.

Az országos és regionális sajtó is beszámolt róla, hogy a településen egy félkész panzióban embertelen körülmények között élt néhány tucatnyi idős és fogyatékos személy, némelyikük helyzete horrorfilmbe illő. Néhány személy az építési szempontból csak félig-meddig befejezett alagsorban, építőanyagok, törmelékek között, iszonyúan piszkos ágyneművel bélelt deszkaágyakon volt elszállásolva, fizikai állapotukból következtetve nagyon gyenge élelmezési és higiéniai ellátásban részesültek. A felelősökkel szemben bűnvádi eljárás indult.

Hirdetés
Hirdetés

A hatósági ellenőrző, helyzetfelmérő csoport összesen 17 háromszéki illetőségű személyt is talált a marosbárdosi horrorisztikus öregotthonban. Ők a 2020 szeptemberétől 2022 áprilisáig terjedő időszakban kerültek oda, többnyire szellemi fogyatékos felnőttekről van szó. Áthelyezésük annak idején a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság jóváhagyásával történt, mert – mint mondják – helyszűke miatt nem volt lehetőség gondozni őket a felnőtt korú szellemi fogyatékosok számára fenntartott, 24 férőhelyes háromszéki speciális otthonban.

A botrány kirobbanása óta az érintett 17 személyből ötöt hazaszállítottak Háromszékre, és valahogy megoldották az elhelyezésüket, a többiek Maros megyei szociális intézményekbe kerültek. Jelenleg esély mutatkozik arra, hogy közülük még hárman visszakerüljenek Kovászna megyébe.

Címlapfotó: Știri din Mureș

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. augusztus 1., 15:18
  ÉRTÉKELÉS: 29

  Akik áthelyezték azok is hibások! Félkész házba szellemi fogyatékos öregeket???
  Azoknak nincsenek hozzátartozóik?! 20-25 év börtönt minden vétkes megérdemelne!!!
  Az oltszemi iskolát is felszámolták, sok fogyatékos gyerek Kézdire került a tömegoktatásba!!! Azoknak nincsenek speciális igényeik?! Ki/ kik döntöttek így?!
  Az állam a legnagyobb hibás! Mindent magánkézbe dobott: fegyver-gyógyszer gyárakat,árvaházakat, öregotthonokat!!!! Sajnos sok esetben ahol az öreg, öregek magukra maradnak, gyerekeik dolgoznak, külföldön élnek, ott sok esetben az öregotthon a megoldás, ahol kényelmesen, kulturáltan, orvosi felügyeletet biztosítva tölthetnék az öreg napjaikat! Ez mifelénk nem épp így van! 2-3 öregotthon, ahol tudtommal csak várólistán fogadják az időset és 2 nyugdíj kell 1 hónapra!!!

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 2., 10:17
  ÉRTÉKELÉS: 7

  A Kezdivasarhelyi oregothonban X. brutalisan banik az oregekkel,es most amikor jott az ellenorzes a suljosokat atvitette a a korhazba hogy ne lassak az elenorok!!

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 2., 13:38
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ennyire lesulyedtunk??? Szivtelen,Egyutt erzesre keptelen alakok[nem EMBEREK] ”gondozzak”a raszorulokat!!!Es az OMERTA az mukodik hogy ha SOHA SENKI nem hozta nyilvanossagra azt ami ott tortenik.

 • User
  Dátum: 2023. augusztus 2., 17:43
  ÉRTÉKELÉS: 13

  és milyen elgondolkodtató, hogy egy ilyen hirre alig reagálnak az emberek teljesen kihalt az emberekből az empátia, mindenki rohan a megélhetése után nem erdekli más semmi
  súlyos börtön éveket érdemelnének ezek a gyilkosok