Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Útnak indultak Csíksomlyóra a háromszéki lovas zarándokok

Útnak indultak Csíksomlyóra a háromszéki lovas zarándokok Kovászna megye

A kézdiszentléleki Perkőről indultak útnak Csíksomlyó felé Háromszék lovas zarándokai pénteken délelőtt. Az ünnepélyes alkalmon jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki maga is lóháton teszi meg a pünkösdi búcsú helyszínére vezető utat. A felső-háromszéki települések imaszalagjait 35 lovas juttatja el a szent helyre.

Hirdetés
Hirdetés

Háromszékről négy útvonalon indultak lovas zarándokok a szombaton tartandó búcsús szentmisére, csütörtökön délelőtt a Perkőn 35 kézdi-, orbai és sepsiszéki lovas gyűlt össze, hozzájuk csatlakozott három felvidéki társuk is. A perkői kápolna előtt felsorakozott lovasokat elsőként Balogh Tibor kézdiszentléleki polgármester köszöntötte, a pünkösd és a csíksomlyói búcsú fontosságát hangsúlyozva.

Balogh Tibor kézdiszentléleki polgármester a pünkösd és a csíksomlyói búcsú fontosságát hangsúlyozta. Fotó: Tuchiluș Alex

„Nagy megtiszteltetés, hogy részesei lehetünk ennek a csodának, és hogy innen a felső-háromszékiek szent hegyéről indul a lovasok zarándoklata. Azt kívánom, hogy maradjunk hűek továbbra is mindahhoz, amit őseink indítottak útjára, és a szeretet jegyében, csak bővítsük azt nemzetünk felemelkedése érdekében, a Jóisten dicsőségére” – fogalmazott az elöljáró, majd megköszönte Potápi Árpádnak a határon túli magyarokért végzett munkáját és meghívta az államtitkárt az augusztus 20-i perkői búcsúra.

Fotó: Tuchiluș Alex

Rövid kulturális műsor után – amelyben Jánó Kinga népdalénekes és a Perkő Néptáncegyüttes működött közre – a felső-háromszéki polgármesterek feltűzték településeik imaszalagjait a lovasok zászlótartójára. Utolsóként Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök tűzte fel Háromszék szalagját, amelyen a „Magyarok Nagyasszonya vedd oltalmadba Háromszék népét” üzenet kapott helyet.

Tamás Sándor Háromszék vármegye 1896-os emlékkönyvének diszkiadását ajándékozta Potápi Árpádnak. Fotó: Tuchiluș Alex

Előtte így szólt az egybegyűltekhez: „Azt kívánom, hogy a Jóisten adjon erőt, egészséget, adjon napról napra gyarapodó családot, adjon egy kiszámítható, biztonságos jövőt itthon, szülőföldünkön. Isten óvja Székelyföldet!” Beszéde végén az egykori Háromszék vármegye 1896-os emlékkönyvének díszkiadását ajándékozta Potápi Árpádnak, amelyet Potsa József akkori főispán állított össze.

„Szükségünk van valamiféle belső iránytűre, amely csalhatatlanul mutatja emberi hivatásunkat” – idézte Márton Áron püspök gondolatát Potápi Árpád János államtitkár. Mint mondta, a zarándokoknak is szükségük van egy ilyen belső iránytűre, amikor az elődök nyomdokait követve, az általuk kitaposott örvényeket járják. „Belső iránytűnk lesz az a vezérelv, hogy hűek akarunk maradni atyáink, nagyszüleink és dédszüleink emlékéhez, hitéhez, értékrendjéhez. Ahogy ők járták ezeket az utakat a búcsúra készülve, Isten elé járulva, a Szűzanyát ünnepelve, úgy tesszük ezt mi is ezekben a napokban. Bízunk benne, hogy fiaink, unokáink és dédunokáink is ugyanazt teszik majd” – fogalmazott.

Potápi Árpád szerint a zarándokoknak is szükségük van belső iránytűre. Fotó: Tuchiluș Alex

Felidézte, hogy a hetedik alkalommal megszervezett csíksomlyói lovas zarándoklatot a tavalyi évben nevezték el Márton Áronról, emlékezve Erdély legendás püspökének 1949-es, székelyföldi bérmálási körútjára, amelyet testi épsége érdekében lóháton tett meg. Mint mondta, idén tizenkét útvonalon indultak lovas zarándokok, a legnagyobb távolságot – mintegy 280 kilométert – a Szamosújváról indulók teszik meg. Hivatalosan 356 lovas jelezte a részvételét, de a csíksomlyói nyeregben valós számuk elérheti az ötszázat is – tette hozzá.

„Esdve kérünk Istenünk, vezesd, oltalmazd és minden testi, lelki jóval áldd meg útra induló híveidet. Add, hogy egész földi életük során jártukban, keltükben mindig érezzék gondviselő, atyai jóságodat” – mondott áldást Pál Ferenc kézdiszentléleki plébános, majd himnuszaink eléneklését követően a zarándokok útnak indultak Csíksomlyó irányába. A lovas zarándokokkal egyszerre, viszont más útvonalon, a Mária-utat követve a lemhényi Hőseink Ösvényén túracsapat is megkezdte útját a pünkösdi búcsú helyszínére.

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük