Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A Mária-úton indulnak a csíksomlyói nyeregbe

A Mária-úton indulnak a csíksomlyói nyeregbe Kovászna megye

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szervez gyalogos zarándoklatot a csíksomlyói pünkösdi búcsúra a lemhényi Hőseink Ösvényén nevű túracsoport. A mintegy 70 kilométeres táv egy szakaszán Tánczos Barna szenátor is csatlakozik a csapathoz.

Hirdetés
Hirdetés

A Lemhényi Ifjúsági Szervezet (LISZ) berkein belül működő túracsoport tagjai havi rendszerességgel szerveznek bakancsos túrákat a környéken, ezeket az alkalmakat mindig igyekeznek valamilyen történelmi eseményhez vagy helyszínhez kötni. Februárban például az 1945-ös budai kitörési kísérlet emlékére a sepsibükszádi erődhöz látogattak el, ezúttal pedig egy szakrális jellegű túrára vállalkoztak: a Mária-út felső-háromszéki leágazása mentén indulnak gyalogos zarándoklatra a csíksomlyói búcsúba.

Lukács Botond, a LISZ elnöke megkeresésünkre elmondta, a zarándokok csütörtökön reggel 8 órakor indulnak útnak a Kézdiszentlélek fölé magasodó Perkőről, majd Csángótelep, Kászonjakabfalva, a Rugát-tető és Csíkbánkfalva érintésével szombat délelőtt érkeznek meg a búcsús szentmise helyszínére, a Kissomlyó és a Nagysomlyó közötti nyeregbe.

A zarándoklat Főtisztelendő dr. Kerekes László segédpüspök támogatásával valósul meg, aki Molnár Sándorral, az Erdélyi Mária Út Egyesület néhai vezetőjével közösen járta végig és jelölte ki a Mária-út Felhő-Háromszéket is érintő szakaszát, ugyanakkor a szervezésben is segítséget nyújtott a csapatnak – tudtuk meg a szervezőtől.

Mint mondta, biztonsági okokból előzetesen autóval feltérképezték a terepet, az útvonal többnyire erdei és mezei utakon halad végig, így nem különösebben nehéz, egy alapvető fizikai felkészültség azonban szükséges teljesítéséhez. „Aki erdőt járó ember és szeret a természetben lenni, annak mindenképpen ajánljuk, mert biztos vagyok benne, hogy meg tudja csinálni” – fogalmazott Lukács Botond. Hozzátette: a csapattal tart majd egy elsősegélyes személy is, aki el tudja látni az esetleges könnyebb sérüléseket, ugyanakkor az első két nap végén autóval vissza tudják szállítani Kézdivásárhelyre azokat, akik valamilyen okból nem tudják teljesíteni a teljes távot.

A zarándoklat résztvevőinek azt tanácsolják, hogy csak minimális felszerelést – túrabakancsot, esőkabátot, egynapi ételt és vizet – vigyenek magukkal, ne cipeljenek túl nehéz csomagot, ugyanis annak „minden kilométerrel nő a súlya”. Az egyéb szükséges eszközöket (hálózsák, izolír, váltóruha) egy külön táskába kell csomagolni, amelyet autóval visznek el a szálláshelyre.

A csapat csütörtökön a kászonjakabfalvi kultúrotthonban, pénteken pedig Tánczos Barna szenátor jóvoltából a csíkszentkirályi stadionban lesz elszállásolva, a két település közti szakaszon a politikus is a túrázókkal tart majd – emelte ki Lukács Botond. A szervezők mindkét este meleg vacsorát biztosítanak a túrázóknak, a reggelit és ebédet mindenki magának kell megoldania, akárcsak a Csíksomlyóról való hazautazást.

A túrára jelentkezni, érdeklődni a 0748 815 328-as (Lukács Botond), vagy a 0752 626 501-es (Vátány István) telefonszámon lehet.

Fotó: Demeter Róbert

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások