Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

3D-nyomtatással pótolja a meghibásodott alkatrészeket a Közüzemek Rt.

3D-nyomtatással pótolja a meghibásodott alkatrészeket a Közüzemek Rt. Kovászna megye

A lassan és drágán beszerezhető alkatrészek hiányának pótlására saját 3D-nyomtatót szerzett be a közelmúltban a sepsiszentgyörgyi Közüzemek Rt. A modern eszköz segítségével néhány óra alatt házon belül le tudják gyártani a szükséges elemeket, jelentősen csökkentve ezáltal a hibaelhárítás idejét.

Hirdetés
Hirdetés

Kozsokár Attila vezérigazgató elmondta, az általuk tapasztalt meghibásodások többsége vagy a vezetékeket, vagy a szennyvízátemelő pumpákat érinti. „Utóbbiak esetében a szennyvízbe bekerülő hulladék jelent gondot, az egyik leggyakrabban meghibásodó alkatrész mégis egy tömítés, amelynek darabja 400 lej körül kezdődik, ráadásul négy-öt napot tart, amire leszállítják” – magyarázta.

Egyik kollégájuk javaslatára a szolgáltató úgy döntött, hogy saját maguk fogják elkészíteni az illető alkatrészt, ugyanis a 3D-nyomtatás lehetővé teszi, hogy pár óra alatt elkészüljön, a munkások pedig gyorsan be tudják szerelni azt.

A projekt mostanra túllépet a kísérleti fázison, a Közüzemek Rt. több helyen is alkalmazta a helyben készített alkatrészeket. A tömítések a gyakorlatban is beváltak, ezért más esetekben is használni kezdték a technika nyújtotta lehetőségeket: az árammal működő berendezésekhez sínre szerelhető kötöződobozokat készítettek, de gyártottak fűrészlapra rögzíthető fogantyút, illetve a pumpák számára felfüggesztő elemet is.

Házon belül le tudják gyártani a szükséges elemeket. Fotó: Közüzemek Rt.

A cég szerint most már csak az a kérdés, hogy mennyire bírja a terhelést a 3D-nyomtatott anyag. Közleményükben azt írják, ha az üzletekben kapható alkatrészekhez fogható a minőség, akkor már megérte a 4000 lej körüli befektetés.

„A 3D-nyomtatás csupán egyike azon módszereknek, amelyeket alkalmazunk, a lehetőségek bővülnek, mi is akarunk élni ezekkel: digitalizáljuk a hálózatot, illetve felmerült annak a lehetősége is, hogy műholdról készített felvételen elemezzük a hálózat azon pontjait, ahol szivárgás lehet – az elkövetkező évek mindenképp sok technológiai újítást hoznak majd” – szögezte le Kozsokár Attila.

Fotó: Közüzemek Rt.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások