Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gazda József kötetét mutatják be Kovásznán

Gazda József kötetét mutatják be Kovásznán Kultúra

Gazda József művészeti író, etnográfus és szociográfus, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke Mindennek mestere. A falusi tudás könyve című kötetét mutatják be május 22-én, szerdán 18 órától, a kovásznai Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa termében.

Hirdetés
Hirdetés

Ki tudja ma, mi is az a szatlerséga, matingolás, kallózás, síperfaragás?

Tudjuk-e, mivel foglalkoztak a gorzafalviak és a dánfalviak, ki az a cebres, a szotyros, a gubás vagy a kakasos? Mindez kiderül Gazda József kötetéből. Ugyanis harminc éve egyéni módszert dolgozott ki arra, miként lehetséges átmenteni a hajdani faluvilág szellemi értékeit: szó szerint lejegyezte 1983 és 1992 között az általa felkeresettek beszámolóit. Az elbeszélések részleteit tematikus csoportosításban szerkesztette, ezáltal a könyvből körképet kapunk a századforduló és a XX. század első fele életmódjáról.

A saját fényképeivel gazdagon illusztrált kötet alapkiadásban eredetileg a budapesti Püski Kiadónál jelent meg (1994), majd a budapesti Hét Krajcár Kiadónál (2022); a kovásznai bemutatón az idén megjelent bővített kiadást vehető majd kézbe.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás