Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszéki tanévkezdés derűvel, borúval

Háromszéki tanévkezdés derűvel, borúval Kovászna megye

A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség legfrissebb adatai szerint Háromszéken a 304 oktatási intézményből szerdáig 281 rendelkezett részleges vagy teljes körű hatósági engedélyekkel, némelyik esetben az ügyintézés folyamatban volt. A működési engedéllyel nem rendelkező községi intézményekből 18 óvoda és elemi iskola, 5 pedig általános iskola. A megyei tanács ugyanakkor jelentősen megnövelte az Iskolatáska-programra és a jutalmazásokra szánt keretét.

 

A működési engedélyek hiányának többféle oka van, némely esetben az érintett óvodák és iskolák épületeiben nincs emberi fogyasztásra alkalmas vezetékes ivóvíz, máshol az oktatási és foglalkoztatási helyiségek nem felelnek meg a szabványoknak. Emellett előfordulnak más jellegű hiányosságok is.

 

Illemhelyek udvaron

A tanfelügyelőség jelentése a konkrét esetek között megemlíti, hogy Mikóujfaluban az óvoda és általános iskola épületében a vezetékes ivóvíz egyáltalán nem iható, több más településen (Miklósvár, Felsőrákos, Kisbacon, Nagybacon, Zabola, Magyarhermány, Vargyas) a megyei közegészségügyi igazgatóság szakértői ellenőrzései nem találták megfelelő minőségűnek a kutak és vezetékes hálózatok vízmintáit. A háromszéki oktatási intézmények egyikének udvarán sincsenek már hagyományos, elavult illemhelyek. Öt esetben a vécé ugyan az iskolaudvaron található, de mindegyiknek van szennycsatornája. Kültéri, de gyári konténer-illemhely áll a gyerekek és pedagógusok rendelkezésére Bölönpatakán, Előpatak községben, annak Hete és Erősd faluiban, továbbá a bodzafordulói Virágospatak városrészen.

Kiss Imre főtanfelügyelő (Kocsis B. János)

A 304 háromszéki oktatási intézmény épületei közül 68 rendelkezik gázfűtéses saját hőközponttal, 181 esetben a hőkazánok fával működnek, egy villanyárammal, egy fűrészporral, 48 ingatlanban pedig kályhák sugározzák a meleget a hidegebb évszakokban. Mindegyik érintett háromszéki oktatási intézményben beszerezték és biztosítják a szilárd fűtőanyagot. Mindenütt elvégezték vagy szeptember 11-ig elvégzik a szokásos higiéniai műveleteket (takarítás, fertőtlenítés stb.).

 

Lerobbant iskolabusz-park

A 2023-2024-as tanévre való előkészületekkel kapcsolatosan Kiss Imre főtanfelügyelő azt nyilatkozta, összesen 70 működőképes iskolabusz van jelenleg Háromszék oktatási intézményeinek szolgálatában, ebből 41-et a 2006–2010-es időszakban kaptak, 26-ot a 2011–2016-os időszakban, hármat pedig a 2019–2020-as esztendők során. Jelenleg 9 járműnek olyan a műszaki állapota, hogy nem használhatók iskolabuszként.

Hirdetés
Hirdetés

Az utóbbi időszakban 26 háromszéki oktatási intézmény kérte új iskolabusz beszerzését, illetve szolgálatát, mert a régiek már nem megfelelőek, a leromlott műszaki állapotuk miatt nem biztonságosak. A főtanfelügyelő rámutatott, némelyik iskolabusz 14–16 éves, akad közöttük olyan, amely 400 ezer kilométert is „lefutott”, a járművek javítása nagyon költséges, ráadásul már-már fölösleges pénzkiadás lenne.

Az iskolabuszok kijelölt útvonalai meglehetősen változatosak, némelyik rövidebb távokat jár be a tanítási napokon, másoknak hosszabb körjáratok jutnak osztályrészül, és nyilván a közutak állapota sem egyforma. Az iskolabuszok hiányának és műszaki állapotának ügye országos jellegű gond, nemcsak a háromszéki oktatási intézményeket érinti, mondotta Kiss Imre főtanfelügyelő.

 

Iskolatáska, pénzjutalom

Ugyanakkor jó hírek is fogadják a háromszéki diákokat és – főként – azok szüleit szeptemberben. Kovászna Megye Tanácsa Iskolatáska-programja révén ugyanis idén 2239 előkészítős kisdiák, 1155 fiú és 1084 lány kap minőségi hátizsákot, benne tolltartóval, névcédulával, színes és grafitceruzával, kulaccsal és szendvicsdobozzal. A megyei önkormányzat ebben az évben 250 ezer lejre növelte a program keretét, így egy csomag ára 110 lejre emelkedett. Az iskolatáskákat a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében, a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség szeptember 6-i igazgatói értekezletén adják át.

Ugyanakkor a megyei tanács megkétszerezte, azaz 200 ezer lejre emelte azt a keretösszeget is, amellyel a tantárgyversenyek és sportvetélkedők megyei szakaszain kiváló eredményeket elért diákokat és felkészítő tanáraikat támogatja. „A 2019-ben elindított tehetséggondozó program célja ösztönözni és megjutalmazni azokat a tanulókat, akik a kötelező oktatáson túl többlettevékenységet végeznek. Meggyőződésünk, hogy a tanulásba fektetett idő, pénz és energia sokszorosan megtérül, és Székelyföld javát szolgálja” – fogalmazott Tamás Sándor megyetanácselnök.

Tavaly Kovászna megyében 510 diák és 223 felkészítő tanár kapott pénzjutalmat (Kocsis B. János)

Az említett egyéni versenyek első helyezettjei idén 250, a másodikok 200, a harmadikok 150 lejt kapnak, a csapatsportban versenyzők pedig egyenként 200 lej, 150, illetve 100 lejes elismerésben részesülnek. Az elmúlt évben 510 diák és 223 felkészítő tanár kapott pénzjutalmat az intézménytől.

Némi ürömöt okozhat az örömben, hogy a kormány csak augusztusban fogadta el az állam által támogatott étkeztetési program 2029-ig történő meghosszabbítását előíró rendeletet, így a megyei hatóságok iskolakezdésig már nem tudják kiválasztani a tej-, kifli- és alma- beszállítókat. Egy ilyen közbeszerzési eljárás akár hónapokba is telhet. Egy tízórai-csomagot legtöbb 2,46 lejből lehet majd összeállítani diákonként.

Címlapfotó: Háromszéki oktatásiintézmény-vezetők a tavalyi decemberi, az RMDSZ területi szervezete által tető alá hozott fórumon. Van mit megbeszélni (Kocsis B. János)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. szeptember 4., 8:01
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Eloszor is nem arrol volt szo, hogy szept. 1-en kezdodik az iskola? Masodsorban ugy latom a tanarok mar varjak a kezdest, hogy ujra sztrajkolhassanak…Nem aljassag ez a tetofokon?