Felhívás!

Háromszék első babái

Háromszék első babái Kovászna megye

A hagyomány úgy tartja, hogy a szilveszter éjjel született baba, valamint családja is szerencsés lesz. Háromszéken ez idén sehol nem jött össze, a „leggyorsabb” kisbabák Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen láttak napvilágot január elsején, pénteken este. A járványügyi óvintézkedések miatt az idén nem szolgálhatunk fotókkal a megye első babáiról, a szükséges értesüléseket telefonon szereztük meg.

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban január elsején éjfél után 25 perccel természetes úton jött a világra az előpataki Debora, az első sepsiszentgyörgyi újszülött. Súlya 2580 gramm, hosszúsága 49 cm, édesanyjával együtt jól van. Rajta kívül még két kislány született szilveszter éjjelén – közölte a megyei kórház közleményében.

A kézdivásárhelyi városi kórház szülészeti osztályán mozgalmasan indult az év, amelynek első két napján három kisbaba jött a világra, mindegyikük komplikációmentesen, egészségesen. 2021 első csecsemője 23.15-kor született, császármetszéssel. Édesanyja a 35 éves, nagyajtai Szász Gabriella, a kis Olivér Kevin a család második gyermeke, 2800 grammos, egészséges újszülött.

Szombaton, 2-án a sepsiszentgyörgyi Miklós Szabó Réka természetes úton hozta világra első kisbabáját, Ádám 3800 grammal született, igazi nagyfiú! Végül szintén 2-án éjszaka 2.25-kor a kézdivásárhelyi Szakács család teljesedett ki a harmadik testvérkével: Szakács Vilmos Mihállyal. A 40 éves Szakács Csilla kisbabája, Vilmos Mihály 3600 grammal és 53 cm-rel jött világra. Tegnap délig ez a három baba született a kézdivásárhelyi kórházban.

A baróti kórház újszülött osztályán eseménytelenül teltek az év első napjai: mint megtudtuk, de­cember 28-án született az óév utolsó kisbabája, azóta január 3-án, vasárnap délig nem volt egyetlen szülés sem. Mint a szülészeti osztály dolgozói elmondták, a tavalyi év születések szempontjából valamivel jobb volt, mint a 2019-es év: nyolcvannál több baba látta meg Baróton a napvilágot, szemben azzal, hogy 2019-ben mindössze ötvenen születtek. A tendencia az elmúlt években csökkenő volt: 2017-ben még száznál több baba született egész évben, aztán 2018-ban 73, 2019-ben pedig csak ötven. 2020-ban úgy látszik, ismét növekedés mutatkozott ilyen téren.

A kovásznai kórházzal lapzártánkig nem sikerült felvenni a kapcsolatot, a fürdőváros idei első szülöttjére visszatérünk.

Mindannyiuknak egészséget, boldog gyermekkort, az édes­anyák­nak – a lehetőségekhez mérten – könnyű elkövetkező hónapokat kívánunk! 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. január 4., 8:58
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Milyen érdekes, az előpataki Deboráról miért nem tudunk több információt? A kézdivásárhelyi anyukáknak épp csak a cipőméretét nem adták meg. Egyformán szemérmes a Háromszék és a Hírmondó is… inkább elhallhatják a faji hovatartozást.

  • User
   Dátum: 2021. január 4., 10:59
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Olvastam valamelyik román portálon,hogy az első baba Botosaniban született,az anyuka 15 ! éves Maros megyei.Na erre hangzana el az Egy bolond százat csinál c.filmben(Latabár Kálmánnal a főszerepben)az idegorvos szájából az ,hogy JELLEMZŐ !

   • User
    Dátum: 2021. január 4., 17:50
    ÉRTÉKELÉS: 4

    De nem mindegy hol és hogyan szocializálodik! És hogy a társadalomnak értékes tagja lesz-e vagy sem.És hogy milyen gyerekkort és fiatalkort ér meg ..
    koldulni küldik-e vagy iskolákba ,szemétből eszik-e egy fél kiflit vagy a tányérjából egy pohár kakaóval vagy tejjel.És ami a legfontosabb ,hogy a családban érzi a család melegét vagy az anyja meg az apja szeszgőz ,illatát’.

 • User
  Dátum: 2021. január 4., 10:01
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Magyarországon Borsod megyében az első újszülött Lakatos Alen Ruben a szülők 7. gyermeke..a következő Lakatos Diego Winetu( így fonetikusan) vagy Lakatos Izaura lesz?