Felhívás!

Hétfőtől az oltóközpontok több mint 90 százalékában beindul a tevékenység

Hétfőtől az oltóközpontok több mint 90 százalékában beindul a tevékenység Románia

Hétfőtől az egészségügyi dolgozók beoltására létrehozott összesen 370 romániai oltóközpont több mint 90 százalékában beindul a tevékenység – jelentette ki az országos oltókampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă orvos ezredes.

Az Antena 3 televízió szombat esti műsorában Gheorghiţă rámutatott, a kampány kezdete óta 13.200 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát Romániában, de eddig csak 47 oltóközpontban kezdődött el a tevékenység. Január 4-étől, hétfőtől az összesen 370 központ több mint 90 százalékában elkezdődik az oltás, és – a szakember szerint – az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók többségét immunizálni fogják január közepéig. “Január 4-étől vagy 5-6-ától a naponta beoltott személyek száma el kellene hogy érje a 20 ezret” – fogalmazott.

Gheorghiţă hozzátette, január második felében vélhetően elkezdődhet a szociális intézményekben élők beoltása. Romániában mintegy 1880 ilyen központ van, amelyekben csaknem 40 ezer személyt gondoznak, akiknek a beoltását viszonylag rövid idő alatt elvégzik az erre kijelölt mobil oltócsapatok – véli.

A szakember azt is elmondta, hogy az oltókampány második szakaszától felgyorsul az immunizáció üteme, hiszen ekkor már 900 oltóközpont fog működni. A BioNTech-Pfizer vakcinájából több mint 12 millió dózisra van szerződése Romániának, a Moderna oltóanyagából pedig – amelynek az engedélyezését január első hetére várják – 3,5 millió adag jár az országnak.

Arra a kérdésre, hogy júniusra eléri-e a 3 milliót a beoltott személyek száma, Valeriu Gheorghiţă úgy válaszolt, amennyiben nem lesz probléma a vakcinával való ellátással, “sokkal magasabb lesz ez a szám”.

Arafat: nem éri diszkrimináció az oltást megtagadókat

A romániai hatóságoknak nem áll szándékukban olyan szabályokat bevezetni, amelyek révén hátrányos megkülönböztetés érheti mindazokat, akik nem adatják be maguknak a koronavírus elleni oltást, előfordulhat azonban, hogy a szigorúbb korlátozásokat alkalmazó országokban lesznek olyan rendezvények, amelyeken az oltáshoz kötik a részvételt – nyilatkozta szombat este a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője, Raed Arafat.

“Megtörténhet, hogy lesznek olyan nemzetközi rendezvények, amelyek esetében leszögezik: csak olyanok vehetnek részt, akik be vannnak oltva. Erre is számítani lehet” – fogalmazott Arafat, hozzátéve, Románia nem tervez olyan szabályokat alkalmazni, amelyek ilyesfajta diszkriminációhoz vezetnének.

A DSU vezetője azt mondta, alig várja, hogy ő maga is megkapja az oltást, amelynek lényege abban áll – magyarázta -, hogy ha a beoltott személy el is kapja a vírust, enyhe lefolyású lesz a betegség, és nem okoz maradandó károsodást a szervezetben.

A Digi24 televíziónak adott interjúban Arafat arról is beszélt, előfordulhat, hogy a téli ünnepek után ismét jelentősen emelkedni fog az új koronavírusos megbetegedések száma.

Hozzátette, az oltókampány elkezdése nem jelenti azt, hogy véget ért a járvány és jöhetnek a lazító intézkedések, a hatóságok várhatóan meghosszabbítják a veszélyhelyzetet Romániában.

Az iskolák esetleges megnyitása kapcsán Raed Arafat azt mondta, az erről szóló döntést az egészségügyi és az oktatási minisztérium jelenti majd be.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.