Felhívás!

Gólyatények kameralencsén

Csökken a sepsiszentgyörgyi bekamerázott gólyafészek iránti érdeklődés – derült ki kérdéseinkre –, pedig számos olyan ismeretet lehetne megszerezni a lencséken keresztül, amelyek nemcsak a közhiedelembe rosszul beivódott információkat cáfolják, de a szakembereknek is újat jelenthetnek.

Az előző évekkel ellentétben, idén a sepsiszentgyörgyi bekamerázott gólyafészekben szerencsésnek mondhatóan alakult a gólyacsalád élete: egyetlenegy madár sem pusztult el, mi több, 3 fiókát sikerült felneveljen a gólyapár.

– Egy új pár három fiókát nevelt fel idén. A fiatalok már el is repültek. Az öregebbek most készülnek rá az útra. A közhiedelemben rosszul ivódott be, régebb az iskolákban is úgy tanították, hogy a vándorút során az idős gólyák vezetik a fiatalokat, mutatják az utat… ez nem igaz, a fiatal gólyák mindig hamarabb útnak indulnak, mint a szülők. Ha viccesen fogalmaznánk, akkor elmondható, hogy a madárvilágban sem lehet bírni a fiatalokkal, akik tele vannak energiával. Az idősek már tudják, mi áll előttük, nem sietik el az indulást – magyarázta Kelemen László, a megyeszékhelyi Rara Avis Madártani Egyesület elnöke, a gólyakamera kezdeményezője.

Tőle tudtuk meg, hogy más országokban működő gólyakameráknál is megfigyelhető, hogy 6-7 év után jelentősen csökken az érdeklődők száma, kiég a kezdeményezés. Több helyen éppen ezért meg is szüntetik az élő adást.
A sepsiszentgyörgyi kamera élő adását nézettségtől függetlenül működtetik jövőben is, hiszen a kezdeményezőknek nem jelent nagy terhet továbbá akadnak még bőven érdeklődők, akik szívesen bepillantanak a kamera segítségével a gólyacsalád életébe. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.