Felhívás!

Két borjú az áldozat

Két húsmarha lett az áldozata a maksai medvejárásnak. Az állat két egymást követő éjszaka tért vissza egy olyan területre, amelyet egyébként villanypásztorral védtek – ennyit a minisztérium „zseniális” programjáról – nyilatkozta Fodor István, a bodoki vadásztársaság elnöke.

A medve előbb szombaton éjjel jött, letépte a villanypásztort, és elpusztított egy négyhetes borjút. Következő éjszaka visszajött, letépte a visszaépített villanypásztort, és elpusztított egy növendékmarhát, mindkettőt a „jó drága” Angus fajtából – részletezi Fodor.

– Körülbelül ennyit ér a minisztérium által mentőötletként reklámozott villanypásztor. Ha a medve be akar menni, akkor bemegy, villanypásztorral nem lehet megállítani, csak ez a légkondicionált bukaresti irodából nem látszik. Az egész csak szemkiszúrásnak jó, hogy úgy tűnjön, csinálnak valamit – vélekedik a vadásztársaság elnöke.

Fodor arra utalt, hogy a környezetvédelmi miniszter éppen egy hónapja úgy nyilatkozott, hogy „megtalálták a megoldást” a medvekérdésre: a gazdák kétezer lejt vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak, amiből villanypásztort telepíthetnek állataik, földjük védelmére. Az egyelőre amúgy is csak a nyilatkozatok szintjén létező program várható hatékonyságát jól tükrözi a fenti eset.

A Bodoki-hegység környéki települések medveviszonyait jól illusztrálja az e heti két medvehalál is. Kedden körülbelül hathónapos elpusztult medvebocs tetemét találták meg a sepsibükszádi vasútvonal közelében, vélhetően a vonat okozta halálát, később Mikóújfaluból jelezték telefonon a környezetvédelmi őrségnek, hogy gépkocsi gázolta elpusztult bocsot találtak reggeliben a falutól 500 méternyire. A környezetvédelmisek elmondták, medvekárokról kaptak jelentéseket Baconból, Magyarhermányból, Ozsdoláról, Rétyről, Esztelnekről Barótról is. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások