Felhívás!

Gázszámlák rejtélye

Gázszámlák rejtélye Kovászna megye

Személyes érintettségem végett kerestem fel az egyik nagy gázszolgáltató sepsiszentgyörgyi székhelyét. A kérdés manapság sokakat foglalkoztat, így jónak tartom a tapasztalataimat megosztani. Ugyanakkor javasolt lenne a szolgáltatónak egy érthetőbb, átláthatóbb kommunikáció az ügyfelek irányába.

Több ok miatt tartottam jónak a szolgáltató képviselőjével „élőben” beszélni, és amiatt is, mert telefonon elérhetetlen a cég. Az érdeklődésem okát főként az képezte, hogy a számlán egy teljesen érthetetlen, múlt év novembere és 2022 februárja közötti periódus volt megadva értékelési periódusnak, ugyanakkor sehogy sem talált a kilowattban meghatározott ár a szerződésben szereplővel. Az sem mellékes, hogy többekkel egyeztetve kiderült: mindenkinél más és más a kilowatt/lej érték.

A cég képviselője elmondta: az első kifogásomra a válasz a számla végén szerepel, a periódus azért jelenik meg időnként így, hogy az indexigazításokat bele tudják foglalni. A kilowatt/lej értékkel kapcsolatosan kifejtette: az elhanyagolható kompenzálás miatt nem talál az összeg a szerződésben szereplővel, tény, ha a két összeg összeadódik, akkor az is rendben van.

Jóval érdekesebb és a leginkább közérdeklődésre számot tartó a kilowatt és lej közötti összefüggés. Példát hoztam fel arra, hogy egy 300 köbméter fölötti fogyasztás esetében kisebb a számla értéke az alulírotténál, aki valamivel több, mint száz köbmétert fogyasztott. Röviden a válasz: a piac diktál.

Magyarán szerencse kérdése, hogy egy ügyfél mikor kötött szerződést a szolgáltatóval, a kilowattonkénti ár ugyanis naponta változik, a tőzsdéken van listázva a gáz. Vagyis míg múlt év június végén 0,18513 lej (áfa nélkül) árban sikerült egy évre leszerződni egy kilowatt fogyasztást, a piac liberalizálása után ez az érték óriásit emelkedett, olyan személy is akad, aki 1,2 lejes (!) áron kötött egy évre szerződést. Aki a káosz előtt alacsonyabb áron leszerződött egy évre, értelemszerűen jobban járt.

A képviselőtől elvonatkoztatva, akad más „érdekes” példa is az ismerősök körében. Egy kisebb cégnél levő alacsonyabb ár miatt kötöttek tavaly szerződést, az viszont egyoldalúan felmondta, megemelte az árat. Hogy valamilyen garanciát kapjanak – és az amúgy is jelenlévő áremelkedést figyelmen kívül hagyva –, egy nagy, országos szolgáltatóhoz igazoltak át. A „feketeleves” a január 16. és február 14. között kiállított számlán jelentkezett. A 278 köbméteres fogyasztás teljes értéke 1314,43 lejt tett ki, és az sem különösebben vigasztaló, hogy az állami átvállalás, illetve kompenzáció után „csak” 952,52 lejt kell kifizetni.

Amit fontos tudni: minden szerződés egyetlen évre szól, utána nagyon ajánlott a piacon szétnézni, de tanulság az, hogy a törékeny garzoncégeket el kell kerülni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. február 23., 10:21
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Lehet probléma a kis cégekkel, de a legdragabbak a nagyok, mert megengedhetik maguknak. Szóval amíg lehet kerüld a nagyokat, hogy kényszerítve legyenek kisebb árat adni. És kerüld a változó árat, fix ár legyen egész időszakra. Ha közben valahol olcsóbb, rögtön, vagyis 20 napon belül, lehet váltani, büntetés nélkül. Ne legyünk lusták, figyeljük a piacot és akkor kevesebb rossz meglepetés lesz.

  • User
   Dátum: 2022. február 23., 21:01
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Kis céggel szerződtem, nagyon előnyös feltételek mellett (0,125 lej/kWh). A növekvő energiaárak következtében az ősszel csődöt jelentett, én csak utólag tudtam meg, hogy mi történt és hogy melyik szolgáltatóhoz helyeztek át: a cikkben említett óriáscéghez, aki két hónap után volt hajlandó értesíteni, hogy ő a szolgáltatóm. Azóta 13,6 lej/m3 áron számláz. Egy wellness-belépő lassan olcsóbb, mint egy otthoni fürdés…

 • User
  Dátum: 2022. február 23., 21:36
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nagyon sok helyen nyár óta csak saccolnak! “estimare” 😁 Az ősszel végigjárták X falut, de még mindig estimálnak! Decemberben küldtem új indexet online, de ellett!!!! Most is 50 lej körüli számla jött! Ahol mégis leolvasták???mert indexet az idős szomszédok nem küldtek 800-1000 lej körüli számlákat kaptak! A kézdivásárhelyi villanytelepen meg süketelnek!!!!!!

 • User
  Dátum: 2022. február 24., 9:28
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Szeretném tudni mit is jelent 1 kwh mert ha valaki összehasonlítota például az októberi számlát egy februári számlával meg fog lepődni hogy milyen nagy az eltérés az 1m3 gáz kwh való át számolás például nálam:oktober:146m3=415,756kwh február:99m3=1.049,559kwh tehát ez azt jelenti hogy szerintem 1m3 gáz kalória értéke most 5-6szor nagyobb mint a drágulás előtt tehát hiába maxi

 • User
  Dátum: 2022. február 24., 9:25
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Szeretném tudni mit is jelent 1 kwh mert ha valaki összehasonlítota például az októberi számlát egy februári számlával meg fog lepődni hogy milyen nagy az eltérés az 1m3 gáz kwh való át számolás például nálam:oktober:146m3=415,756kwh február:99m3=1.049,559kwh tehát ez azt jelenti hogy 1m3 gáz kalória értéke most 5-6szor nagyobb mint a drágulás előtt tehát hiába az arsapka a kwh-ra mert úgy játszanak ahogy nekik jó legyen