Felhívás!

Fontosabb az oltás, mint valaha!

Április végén, május elején zajlik idén a Védőoltások Hete, aminek sokkal erősebb és fontosabb az üzenete a koronavírus árnyékában. A Covid–19 elleni oltás mellett azonban számos más oltás fontosságára is felhívják a figyelmet.

Védőoltások, védelem mindenkinek! – ezzel a címmel szervezik idén a Védőoltások Európai Hetét április 26. és május 2. között, melyhez a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság is csatlakozott. Mint írták, a legújabb járvány mindenki felelősségét kiemeli az oltásokkal megelőzhető betegségek kontroll alatt tartására vonatkozóan. A 2021-es év témája arra ösztönzi az embereket, hogy tudatosítsák az oltás előnyeit, és ünnepeljék mindazokat, akik olyan sok módon hozzájárulnak az élet védelméhez az oltások révén.

A megyei közegészségügy statisztikai adatokat is bemutatott az oltásokkal kapcsolatban az elmúlt évekből. Eszerint Romániában a 2016–2020 közötti időszakban 20.204 kanyaróesetet igazoltak, ebből 64 halállal végződött. A kanyarójárvány korlátozási intézkedéseként országos szinten RRO oltási kampányokat szerveztek be nem oltott és hiányosan beoltott gyerekek számára. Az RRO védőoltás első és második dózisához 95%-os oltási-lefedettség szükséges a vírus endémiás átadásának megszakításához szükséges népességi immunitási szint eléréséhez.

Ágoston László, a Kovászna Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője szerint oltóanyagban sosincs fennakadás. Az arány 2018-ban 80,51%-os volt 12 hónapos korban, illetve 94,63%-os 24 hónapos korban, azaz elérték az ideálisnak számító 95%-ot. A védőoltással megelőzhető a betegség, és elkerülhetők annak szövődményei.

Idén influenzavírussal kapcsolatban nem jelentettek haláleseteket. Országosan a veszélyeztetett csoportból 2.265.289 embert oltottak be eme betegség ellen. A koronavírus ellen beoltottak száma Kovászna megyében jelenleg több mint 35 ezer.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.