Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Fontos a megelőzés: a majomhimlőről tájékoztatnak

Tájékoztató kampányt indít a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság a majomhimlővel kapcsolatban, melyben a betegség eredetére, terjedésére és megelőzésére hívják fel a figyelmet. Ugyanakkor arra is intenek, hogy mit kell tenni, amennyiben elkapjuk a betegséget.

Hirdetés
Hirdetés

A vírus okozta majomhimlő nem gyakori Romániában – írja tájékoztatójában a közegészségügy, ennek ellenére néhány óvintézkedést fontos betartani. A betegség tünetei a vírusnak való kitettség után 4, de akár 21 nappal is jelentkezhetnek, a lappangási idő hosszú. A megbetegedés maga gyakran tünetegyüttessel jelentkezik: láz, fejfájás, izom- és hátfájás, megnagyobbodott nyirokcsomók és kimerültség jellemzi a beteg állapotát. A kiütések csak ezen tünetek megjelenése után kezdődnek, pattanásnak vagy hólyagnak tűnhetnek, fájdalommal és viszketéssel társulva.

A majomhimlő bárkire átterjedhet, amennyiben közvetlenül érintkezik a beteggel, vagy olyan textíliákat érint meg, amelyekhez előzőleg a fertőzött személy is hozzáért, de terjed légzőszervi cseppekkel és nemi úton is, az óvszer pedig nem véd meg a fertőzéstől, figyelmeztetnek. A fertőzés kockázata csökkenthető, ha elkerüljük a zsúfolt helyeket, tömegközlekedési eszközöket, strandokat és tömegrendezvényeket. Ugyanakkor, a tünetek észlelésénél fontos az elszigetelődés, akárcsak a koronavírus esetében, majd értesíteni kell a családorvost.

Akiben felmerül a gyanú, hogy megfertőződött, fontos, hogy felkeressen egy szakorvost, hogy mintát vegyenek a bőrsérülésekből, és megállapítsák, valóban majomhimlővel fertőződött-e meg az illető. A vizsgálat eredménye 24 óra alatt lesz meg, ez idő alatt is fontos az elszigetelődés. Amennyiben az eredmény pozitív, a közegészségügy felveszi a kapcsolatot a beteggel, a további teendők érdekében. Egyébként eddig Kovászna megyében egyetlen majomhimlős esetet sem azonosítottak. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.