Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fontos a korai felfedezés

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház osztályait ismertető sajtótájékoztatón mutatta be a gyermekneurológia–pszichiátriai osztályt annak vezető orvosa, dr. Dumitru Ioana. Mint mondta, a neurológiai zavarral diagnosztizált gyerekek száma évről évre nő, jó hír viszont, hogy a kabinet jól felszerelt, és fejlett eszközökkel, módszerekkel dolgoznak.

A pszichiátrián működő kabinetben havonta mintegy 1300 pácienst látnak el, nemcsak a megyéből, hanem a szomszédos megyékből is. Statisztikák szerint az új esetek száma havonta 50 körüli, ebből 10–15 Kovászna megyei gyereket jegyeznek, akik különböző neurológiai betegséggel, zavarral, epilepsziás tünettel kerülnek kórházba. Mint mondta, a gyermekeknél, sőt már az újszülöttek esetében is számos olyan tünet létezik, amely mögött komoly neurológiai betegség is húzódhat, ezek feltárására szükség van a korai diagnosztikára és a korai fejlesztésre, kezelésre. Csecsemő- és kisgyermekkorban kiemelten fontos az idegrendszeri problémák mielőbbi felismerése, hiszen a korai felfedezés lehetőséget ad a beavatkozásra és a kóros állapot javítására.

Hirdetés
Hirdetés

Az okokkal kapcsolatban az orvos elmondta: nincs speciális meghatározás arra, hogy ezek a betegségek mitől alakulnak ki, hozzájárulhat a genetika, az életmód, koraszülés, de sok más tényező is. Koraszületés esetén is érdemes neurológiai vizsgálatot kérni a háziorvos által, ugyanis az esetleges rendellenességek kiszűrése érdekében fontosak a vizsgálatok, valamint a koraszülöttek mentális- és mozgásfejlődésének nyomon követése legalább 2–3 éves korig – hangsúlyozta az orvos.

A betegségek felismerését követően, a gyógyszeres kezelés mellett gyakran pszichológust, logopédust, dietetikust is bevonnak a kezelési folyamatokba.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások