Hirdetés
Hirdetés

Főleg a fiatalok keresik

Főleg a fiatalok keresik Kovászna megye

Országos szinten már kiosztották az idei influenza elleni oltások egy részét a közegészségügyi hatóságoknak, a vakcinákat a családorvosok adják be a veszélyeztetett kategóriába tartozó személyeknek. Ugyanakkor az oltóanyag a patikákban is megvásárolható, ezt szintén a családorvosok adhatják be pácienseiknek.

Hirdetés
Hirdetés

Covaci Andrea gyógyszerész érdeklődésünkre elmondta, idén is kapható a patikákban influenza elleni oltóanyag, amit ajánlanak is beadatni a lakosságnak, hiszen az egyetlen módja annak, hogy megvédjék magukat egy járványtól. Mint mondta, a vakcina az inaktívált vírus egy meghatározott részét tartalmazza, amely által az immunrendszert olyan állapotba hozza, hogy az képes legyen védekezni az influenzával szemben. Az oltás beadását követően jelentkezhetnek meghűléses tünetek, mint például láz, fejfájás, fáradékonyság, gyengeség, rossz közérzet, illetve a beadás helyén bőrpír, duzzanat, enyhe fájdalom. Azonban ezek a tünetek csak átmenetileg okoznak kellemetlenséget, hamar elmúlnak, és messze nem olyan lefolyásúak, mint maga a betegség.

A patikákban már néhány hete kaphatóak az oltások, a gyógyszerész szerint főleg a fiatalabb korosztály keresi, mivel az idős személyek ingyen kapják meg, amennyiben igénylik. A kedvezményezettek közé tartoznak a 65 éven felü­li­ek, egészségi állapottól függetlenül, a krónikus betegségben szenvedők, várandós nők, egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek és felnőttek.

Kelemen Mihály, a Lothus Pharma gyógyszertár vezetője megkeresésünkre elmondta: náluk is van grippe elleni oltás, idén Influvac néven került forgalomba, az ára pedig nem nőtt, 58 lej, mint az előző években,. Az Influvac oltás három vírustörzzsel szemben biztosít védelmet, viszont a meghűléstől, náthától nem véd, annak ellenére sem, hogy ezek egyes tünetei hasonlóak az influenza tüneteihez. A gyógyszerész elmondta, keresett a vakcina, sokan megvásárolják azok közül, akik nem tartoznak a veszélyeztetett kategóriába, de szeretnék megvédeni magukat a betegségtől az őszi-téli időszakban.

Azok, akik megvásárolták az oltóanyagot, a háziorvosnál jelentkezhetnek, hogy beadja, amennyiben nem rendelkeznek saját orvossal, bármely más rendelőben ingyen beadják előzetes bejelentkezést követően.

Fotó: depositphotos.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük