Felhívás!

Fészekből kilökött fiókák

Ebben a periódusban a fészekből véletlenszerűen kiesett, vagy egyszerűen kidobott madárfiókák miatt kérik a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület szakembereinek segítségét – derült ki érdeklődésünkre.

Kelemen László, az egyesület elnöke elmondta, hogy ebben a – költési – periódusban számos riasztást kapnak a fészekből kiesett, kilökött madárfiókák miatt. Néha 1-2 tanács segítségével is megoldódnak a gondok, de sok esetben ellátásra szorulnak az esés közben megsérült szárnyasok.

– A rigóknál például nem kell visszatenni a fészekből kiszökő fiókákat, mert ezek úgyis minduntalan kiugranak. Még nem tudnak repülni, így könnyen meg lehet őket fogni, mégsem kell aggódni értük, mert a szülők etetik a csipogó, bokrok alatt megbújó madarakat. A gólyáknál csak az elkövetkező napokban lesz a kikelés, ezután fordul majd elő, hogy a szülők kidobják a fészekből a fiókákat. Ilyen minden évben megtörténik jelenleg is ápolunk egy olyan gólyát, amelyet tavaly kidobtak a szülei, és itt telelt nálunk. Ha már egyszer kidobta a fészekből a fiókát a szülő, akkor nincs, amiért visszatenni, mert amúgy is folyton kilökné – mesélte Kelemen.

Rámutatott, balesetszerűen is kieshetnek a biztonságos fészekből például azok a madarak, amelyek bizonyos kortól már nem ürítenek a fészekbe, így amikor tolatnak ki háttal, kipottyannak.
– A gólyáknál van drasztikusabb módszer is, amikor a szülők nem kilökik, hanem megölik, és a fészek szélére rakják ki a fiókát (ezt az elszáradt tetem jelzi), de olyanra is volt már példa, amikor egyszerűen lenyelte a kicsinyét a szülő, miután felmérte, hogy sok fióka kelt ki, és nem tudja mindeniket felnevelni – avatott be a szakember, összegzésképpen hangsúlyozva, hogy a fészekből kiesett sérült, tollatlan madaraknál mindenképpen kell a segítség. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.