Erőt és biztatást adni

Holnap délután több helyszínes emlékező rendezvénysorozatot tart az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), a szemerjai református egyház és a Szemerja–Görgő Közbirtokosság. Bár nem nevezték meg pontosan, csak annyit mondtak, az elmúlt száz év egyik, szeptember 13-ához köthető eseményéről (is) megemlékeznek, mi a magyar hadsereg sepsiszentgyörgyi bevonulására „tippelünk”.
Bálint József, az EMNP megyei elnöke szerint olyan tényeket helyeznek előtérbe, amelyek „másoknak talán elkerülte mostanában a figyelmét”.
Az akció 16.30-kor a város Csíkszereda felőli bejáratánál kezdődik, ahonnan futókat és kerékpárosokat indítanak „többé-kevésbé az egykori események útvonalán”, a Bod Péter Megyei Könyvtár felé, ahol 17 órakor tartanak megemlékező beszédet, nem csak szeptember 13-áról, hanem az elmúlt száz év „jó és rossz dolgairól”.
– Erőt szeretnénk adni és biztatást az itthon maradásra azoknak, akik reménytelennek látják dolgainkat. Célunk, hogy megmutassuk, itt vagyunk – mondta Bálint.
A következő helyszín a szemerjai református templom, ahol 18 órakor, rövid beszéd és ima után megkoszorúzzák a két világháborúban elesettek emléktábláját, majd 19 órára átvonulnak a Pacéra. Itt további elmélkedések lesznek az elmúlt száz évről, az esemény 19.30-kor őrtűzgyújtással ér véget.
Csákány László, a Szemerja-Görgő Közbirtokosság elnöke azt mondta: a nyáron Doberdóban, a Piave mellett és a Monte Grappa-i osszáriumnál járt, ahol több tízezer magyar katona vesztette életét, és az ottani hősi temető, a hősök nevének kőbe vésett névsora megerősítette benne azt a meggyőződést, hogy meg kell emlékezni azokról, „akik adtak valamit ezért a nemzetért”.
Az eseménybe bármelyik állomáson be lehet kapcsolódni. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.