Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Erős ágazat lesz a turizmus

Erős ágazat lesz a turizmus Kovászna megye

Október 27–28. között zajlott az első Regionális Turisztikai Konferencia Csíkszeredában, amelyre főként a három megye, Kovászna, Hargita és Maros közel 200 turisztikai vállalkozója regisztrált. Szem előtt tartva a globális trendeket és a turizmus helyi lehetőségeit, a kétnapos rendezvény fókuszában a kapcsolatépítés, a közös fejlődés és a kompetenciafejlesztés állt.

„A székelyföldi infrastruktúra, a repterek, a javuló úthálózat, minden infrastrukturális beruházás rendkívül jó befektetés. A turizmus a helyi adottságokra épülő erős ágazattá fog válni, és reméljük, hogy ez minél hamarabb megtörténik Székelyföldön” – emelte ki Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

A turizmus volt az egyik legnehezebb helyzetbe kerülő ágazat a koronavírus-járvány idején. „Valamelyest már megtörtént a talpra állás, volt átkalibrálás, sőt olyanra is van példa Székelyföldön, hogy egyes vállalkozók a válságból nem a veszélyt, hanem az esélyt látták meg. Nekünk, önkormányzatoknak nem törvényadta feladatunk, hogy az idegenforgalmi ágazatot fejlesszük, nem működtethetjük a turizmust a magánszektor helyett, viszont lehetünk a partnerei, meghatározhatjuk közösen a céljainkat, kijelölhetjük együtt az irányt, hogy milyen jövőt képzelünk el a székelyföldi turizmusnak. Több mint 15 éve mondjuk, hogy egységesen kell megjeleníteni Székelyföldet, úgy érzem, hogy ez politikai viszonylatban sikerült is” – mutatott rá Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki Tamás Sándor elnök üzenetét adta át.

„A 2021-es statisztikák mutatják, hogy a Romániába utazók több mint 85 százaléka légi úton érkezik, a közúton érkezők száma 12 százalék, valamint a vasúton elenyésző a szám, kevesebb, mint 5 százalék; ennek megfelelően érdemes a stratégiákat kiépíteni” – mutatott rá Peti András, a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér ügyvezető igazgatója. Mely repülőtér elsődleges célpontja Budapest, ahová heti öt alkalommal lehet repülni, majd London, Róma és Bukarest, míg a legtöbben Németországból érkeznek.

A Brassó–Vidombáki Nemzetközi Repülőtér befejezéséhez még egyetlen elem, a virtuális irányítótorony üzembe helyezése hiányzik, az első tesztrepüléseket de­cemberre tervezik. „Ez az első repülőtér az elmúlt 50 év Romániájában, amely a nulláról indult. Hatvan kilométeres körzeten nagyban hozzájárul a turisztikai és gazdasági fellendüléshez” – jelentette ki Adrian Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke.
Az eseményt a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület közösen a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulással, valamint a Visit Mures Egyesülettel szervezte. A rendezvényt évente minden megyében tető alá hozzák, a következő állomása Háromszék lesz. <<
(közlemény alapján)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük