Hirdetés
Hirdetés

Előrelátóan kell építkezni

Új pont kerül be Sepsiszentgyörgy általános urbanisztikai szabályzatába. Ha a helyi tanács megszavazza, minden új épületnél biztosítani kell az autók parkolási lehetőségét.

Hirdetés
Hirdetés

Antal Árpád polgármester javaslatára normatív jellegű határozattervezet kerül napirendre a helyi tanács csütörtöki ülésén. Az indoklás szerint az autók számának rendkívüli megnövekedése a városban szükségessé teszi, hogy minden építtetőt kötelezzenek a megfelelő számú parkolóhely biztosítására saját befektetésként, azaz saját területen. Ez – amint megszavazzák – egyaránt érvényes lesz magán- és jogi személyekre, a biztosítandó parkolóhelyek számát pedig aszerint szabályozzák, hogy milyen hasznos felülettel rendelkezik az épület, illetve milyen látogatottsága, ügyfélforgalma van. Így 100 m²-nél kisebb lakások (házak) esetében egy, annál nagyobb laká-sokhoz két parkolóhelyet kell biztosítani, tömbházaknál az 50 m² a küszöbérték. Azoknál a társashá-zaknál/tömbházaknál, amelyek hat lakásnál többet foglalnak magukba, egy zárt térben tárolót kell biztosítani lakásonként legalább egy biciklinek.
A tervezet szerint az ügyfeleket, látogató közönséget nem fogadó irodaházakhoz, adminisztratív vagy banki szolgáltatásokat biztosító épületekhez 80 m² hasznos felület után egy parkolót és kerékpártárolót kell kiépíteni, ha ügyfeleket is fogadnak a létesítményben, akkor 40 m² után.

A tervezet részletesen leírja, hogy vendéglátóhelyek, rendezvénytermek, egyházi, turisztikai, egészségügyi, sport- és szabadidős létesítmények esetében hogyan számolják ki a parkolóhelyeket, az viszont általános szabály, hogy nagy közönségforgalom esetében nagyjából 20–25 parkolóhely után egyet a mozgáskorlátozottak járműveinek is fenn kell tartani.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük