Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

6500 csemetét ültettek

6500 csemetét ültettek Kovászna megye

Mintegy 6500 gyümölcsfacsemetét ültettek el a tavasszal Kovászna megye több településén a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) Egy gyümölcsfa a jövő nemzedékének elnevezésű programjának keretében.

A kezdeményezés tíz évvel ezelőtt indult, azzal a céllal, hogy „vérfrissítést” hozzon a megye gyümölcsöseibe, és a figyelmet az őshonos fajtákra irányítsa, melyből Erdélyben legkevesebb 150-et tartanak számon, és mindegyiküket meg kellene menteni a kihalástól, az „import”, génkezelt csemeték térnyerésétől.

Hirdetés
Hirdetés

A HKA összesen 6437 őshonos gyümölcsfát bocsátott rendelkezésre, a kilenc különböző fajta csemetéből a megye számos pontjára jutott, a program idei költségvetése 48 ezer lejt tett ki. A fák közül 1100 a megyeszékhely lakóihoz került, persze feltétel volt a kiültetésre alkalmas terület, és minden család legtöbb 5 csemetét igényelhetett. A helyi önkormányzat képviselőinek tájékoztatása szerint az érdeklődés olyan nagy volt, hogy a rendelkezésre álló készlet mindössze két nap alatt kimerült.

Berecki Kinga, a HKA igazgatója elmondta: a tíz éve futó program révén több mint 30 ezer gyümölcsfát ültettek el a megyében, ezek legnagyobb részét ingyen ajánlották fel a lakosságnak, legnagyobb részük vidékre került. A fácskák egy része saját csemetekertből származik, amelyet a HKA tagjai hoztak létre Sepsikőröspatakon, a többit megvásárolták.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások