Felhívás!

Egyre többet ér a föld

Az Agricover mezőgazdasági hitelezésre specializálódott hitelintézet szerint az ország termőterületeinek 20–30%-a lehet külföldi tulajdonban, mennyiségileg Temes megyében a legtöbb hektár (2540), de Tulcea, Arad és Brassó megye is favorit. A föld értéke évente legalább 10%-kal nő a Capital.ro gazdasági portál elemzői szerint.

A gazdát cserélt földekről van kimutatása ugyan a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóságnak, mondta Könczei Csaba igazgató, de az nem releváns, éppúgy, mint ahogy az áruba bocsátott területek értékéről sem lehet messzemenő következtetéseket levonni. A mennyiséget illetően az a gond, hogy sokan most legalizálják akár 10 évvel korábbi, zsebszerződés alapján végrehajtott tranzakcióikat is, és az akkori árak nyilván nem a mai értéket fedik, noha az összeg ugyanaz. A földek minőségét és árát megint követhetetlen tényezők is befolyásolják: egy adott településhez vagy szállítási csomóponthoz való közelsége és termőképessége biztosan, de előfordulnak olyan esetek is, hogy egy (törvénytelenül) ráhúzott épülettel együtt adják el, és annak az értékét is beleszámítják a földterület árába.
– Tény, hogy mióta létezik a területalapú támogatási és az uniós pályázati rendszer, a gazdák rájöttek, hogy a mezőgazdasággal is pénzt lehet csinálni, a föld értéke folyamatosan nő – vonta le a következtetéseket Könczei Csaba.
Kovászna megyében 83 ezer hektár szántó és közel 102 ezer legelő és kaszáló van a hivatal nyilvántartásában, a külföldi kézben tartott mezőgazdasági területek aránya 0,5% alatt van.
– Ami a megyei mezőgazdaság hátránya és fejlődésének is féke – a nadrágszíjparcellákon való gazdálkodás – éppen az védte meg attól, hogy idegen kezekbe kerüljön, mint a bánsági, partiumi, dobrudzsai földek jó része – summázott az igazgató.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.