Felhívás!

Egymilliárd euró a tét

Önkormányzati képviselők, mezőgazdasági szakemberek, gazdák részvételével került sor tegnap a prefektúra szervezésében a Hegyi karaván nevű akcióra, amelyen a Mezőgazdasági Minisztérium alárendeltségébe tartozó Országos Hegyvidéki Ügynökség ismertette fontosabb programjait. Mint kiderült, nem „kispályás” dologról van szó, hisz a következő tíz évben egymilliárd eurót lehet lehívni – vagy nem.

Tiberius Ştef mezőgazdasági miniszter személyes tanácsadója elmondta: az országot járó „karavánjukkal” azt tapasztalják, hogy a hegyvidéki emberek nem ismerik, hogy milyen előnyökkel jár a hegyvidéki besorolás.

– Az embereknek fogalmuk sincs, hogy hol élnek. Azt sem ismerik, hogy most mi van, de a leendő, 2021–2027 között érvényes európai mezőgazdasági politikáról nem is hallottak, ezért nagyon kevés helyen vannak felkészülve arra, ami következik – mondta a tanácsos.

Hozzátette: megalkották a Hegy törvényét, amely meghatározza, hogy mi számít hegyvidéknek, az új besorolás szerint Kovászna megye teljes területe ebbe a kategóriába esik. A szakember hosszasan sorolta az ezzel járó előnyöket, és – pártpolitikai hovatartozástól függetlenül – mindenkinek azt ajánlotta, hogy tanulmányozzák a jogszabályt, és éljenek a lehetőségekkel, mert „a mi bőrünkre megy a játék”.

A tanácskozáson résztvevő Könczei Csaba úgy véli, nekünk teremt lehetőséget a törvény, ki kell használni.

– Kovászna megye teljes egészében hegyvidéknek számít, amelynek a következő tíz évben egymilliárd euró áll rendelkezésére. Ha erre felkészülünk, lesz pénzünk, ha nem készülünk fel, akkor nem lesz – vázolta fel az igen egyszerű képletet a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.
Az Országos Hegyi Ügynökség képviselői délben Kovásznán találkoztak az érdeklődőkkel.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.