Felhívás!

Csökkenteni kell a hulladékot

A megtermelt hulladék 50%-nak újrahasznosítására kötelezi az Európai Unió Romániát. A 2020-ra kitűzött célt csak további szelektálással lehet elérni. Júliustól több sepsiszentgyörgyi tömbházban is külön gyűjtik majd a biohulladékot.

Heti két alkalommal 2–2 órán át lehet majd a tömbház bejáratának közelében kihelyezett tárolóba bedobni a konyhai hulladékokat: zöldség és növényi eredetűt, kávézaccot, ételmaradékokat, teafiltert – olyasmiket, amelyek lebomló anyagok.

„EU-s kötelezettség a nem hasznosítható hulladékok mennyiségének csökkentése. (…) Az eredményeink jók, de az 50%-ot még nem értük el. Ha ezt nem teljesítjük, az EU büntet, és mi is rá vagyunk kényszerítve az árak módosítására, de nem mindegy, hogy 2–3 vagy 20–30 lejről beszélünk. Úgy gondoljuk, hogy az emberek értik a különbséget, értik azt is, hogy itt a tulajdon érdekük odafigyelni” – fogalmazott Máthé László, a hulladékszállítási vállalat igazgatója.

Hogy a lakókat ne terheljék további költségek, a TEGA ingyenesen oszt ki az érintett helyszíneken szemetesvedret, amibe a biohulladékot lehet gyűjteni. Szintén a lakosság kényelméért, zöld színű gyűjtőzacskót vehetnek át az érintett tömbházakban, ezekben könnyebb az újrahasznosítható hulladékokat gyűjteni. Ezek csak a tárolást szolgálják, tartósak, moshatók, így hosszú távon segítik a szelektív gyűjtést.

A Tega Rt. felhívja a figyelmet: akinek nem volt alkalma átvenni az új tárolókat, az a cég Ág utca 1. szám alatt található székhelyén veheti át a vedret, személyi igazolvánnyal, július 1-től kezdődően 8–16 óra között.

Az intézkedés megközelítőleg 3000 ügyfelet érint, a László Ferenc, Hársfa, Jövő, Árnyas, Vasile Goldiș, Fáklya, Domb, Stadion, Andrei Șaguna, Benedek Elek, Testvériség, Hőközpont és Rövid utcák környékén.

(Tega-sajtóiroda)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.