Felhívás!

Háromszékre figyel a világ

Háromszékre figyel a világ Kovászna megye

Egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy a hét végén Háromszékre figyel a fogathajtó világ, hisz az oltszemi pályán kerül sor arra a háromcsillagos nemzetközi versenyre, amely az utolsó előtti lehetőség kvalifikációs pontokat szerezni az idei németországi kettesfogathajtó világbajnokságra. A pálya készen áll, remek idő ígérkezik, minden feltétel adott, hogy egy nagyszerű versenyre, jó szórakozásra kerüljön sor a számos egyéb kísérőprogramot ajánló háromnapos Háromszéki Lovas Napokon.

A II. nemzetközi kettesfogathajtó verseny pénteken 12 órakor díjhajtással és bemutatóval kezdődik, szombaton, a pályaismertetést követően, 12 órakor kerül sor a talán leglátványosabb, vizes árkot is magában foglaló maratonhajtásra, vasárnap 12 órakor pedig az akadályhajtáson mérik össze tudásukat a fogatok, az eredményhirdetés 16 órakor lesz.

– Fontos ez a verseny, mert erősen szép dolog a futball, s a kosárlabda sem rossz, szépek az amerikai lányok, de azért a lovak hamarabb itt voltak, és azt gondolom, hogy a székely ember szívéhez ezek közelebb állnak – vélekedik Fodor István, Sepsibodok polgármestere.

A pályát, mely már tavaly elnyerte a nemzetközi lovas közösség elismerését, nem kellett újrafesteni, ha kicsit felszárad, lekaszálják, indulhat is a vetélkedő. A lóboxok már állnak, hét ló már meg is érkezett.
– A jövő szempontjából fontosnak tartjuk az ágazat felkarolását, hiszen Székelyföldön reneszánszát éli a lovassport és -kultúra – nyilatkozta Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke.

Húsz darab lóboxot egyébként, amit a Székely Vágtával együtt szoktak Magyarországról bérelni (ezért volt mindig egy hét különbség a vágta és a fogathajtó-bajnokság között) kénytelen volt vásárolni az önkormányzat – a megyei tanács által a tavaly vásárolt húsz mellé –, mert „valahogy idén sikerült a Vágtát rászervezni a már októberben rögzített időpontú bodoki versenyre”. A hely így is kicsit „szűk”, mert 15 fogat nevezett, s bár két ló versenyzik, hárommal kötelező nevezni, mert egy „kieshet” a csütörtöki, rendkívül szigorú állatorvosi vizsgán. A plusz helyeket a bodoki önkormányzat saját istállóiban ajánlja fel. Az előre nevezetteken kívül egy horvát fogat is bejelentkezett, mert a múlt heti hazai versenyét elrontotta, így nincs elég pontja, ha pedig nincs pont – nincs világbajnokság – magyarázta Fodor István. A horvát részvételnek csak az lehet akadálya, hogy szerdáig nem tudja megoldani, hogy a lovakat beengedjék az országba – a fel nem számolt kevésvérűség miatt ugyanis meglehetősen szoros előírások szabályozzák az állatok határátlépését.

A versenyen a hazaiak mellett magyarországi ausztriai és horvátországi bírók működnek közre, állatorvosokkal együtt mintegy 15 magas rangú hivatalos személyt várnak Oltszemre, köztük a Román Lovas Szövetség elnökét. Az ezredmásodperc pontosságú időmérő berendezést szintén Magyarországról biztosítják. A kísérőrendezvények részleges programjára visszatérünk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások