Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Egy osztrák herceg lőtte ki Románia legnagyobb medvéjét Ozsdolán

Egy osztrák herceg lőtte ki Románia legnagyobb medvéjét Ozsdolán Kovászna megye

Az Agent Green környezetvédelmi szervezet hívta fel a figyelmet szerdán, hogy Emanuel von und zu Liechtenstein osztrák herceg és trófeavadász kilőtte az Ozsdolához közeli természetvédelmi területen élő, Arthur névre hallgató barna medvét, amely Európa egyik legnagyobb ilyen állata volt.

Hirdetés
Hirdetés

Az Agent Green szerint a környezetvédelmi minisztérium egy bocsos anyamedve kilövésére adott engedélyt, amely tavaly több ozsdolai portán okozott károkat, a herceg azonban nem a problémás nagyvadat ölte meg, hanem egy bak medvét, amely az erdő mélyén élt és sosem közelítette meg a lakott területeket.

A környezetvédők súlyos vádakat fogalmaznak meg, valamint a rendőrség és a kormány közbelépését kérik.

“Arthur 17 éves volt, és a legnagyobb, Romániában megfigyelt medve volt, de valószínűleg az Európai Unióban is a legnagyobbak közé tartozott. A tetemen végzett mérések alapján Arthur 593 pontot ért el a lehetséges 600-ból, amely a maximumot jelenti a trófeavadászat területén. Eddig nem hallottunk hasonlóan magas pontszámról. Felmerül a kérdés, hogy a herceg hogyan keverhetett össze egy faluba bejáró, bocsos nőstény medvét egy erdő mélyén élő, egyik legnagyobb bak medvével. Egyértelmű, hogy a herceg nem azért érkezett, hogy megoldja a helyiek problémáját, hanem, hogy hazavigye és kiakassza a falra a legnagyobb trófeát. Mivel rossz medvét lőttek ki, orvvadászattal van dolgunk” – nyilatkozta Gabriel Păun, az Agent Green elnöke.

A barna medve szigorú védettséget élvez az Európai Unióban, az Agent Green szerint a kilövés csak súlyos esetekben, utolsó megoldásként alkalmazható, ha az alternatív megoldások (pl. átköltöztetés) nem hoztak eredményt, és a medve emberi életeket és javakat veszélyeztet.

A Pro TV információi szerint az osztrák herceg márciusban érkezett Romániába, és hétezer eurót fizetett azért, hogy medvére vadászhasson.

A Mediafax megkeresésére a környezetvédelmi minisztérium közölte, a környezetvédelmi őrség vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy Emanuel von und zu Liechtenstein betartotta-e azt azt a minisztériumi rendeletet, amely nőstény medve kilövését tett lehetővé.

Az Agent Green részletes beszámolója ITT olvasható.

(Mediafax/Știrile Pro TV)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. május 5., 12:17
  ÉRTÉKELÉS: 25

  Ennyit erről. Nehogy azt higyjétek a helyi vadászok is a problémás medvéket szeretnék kilőni. Nem, nekik is a trófea kell, a sok pontot érő vad, az hozza a pénzt. ha marad faluba bejáró egyed az csak jó , mert tovább lehet mutogatni, né még mindig van probléma. Valami egyensúly kellene, mondjuk évi pár trófeavadászat, hogy ne legyenek veszteségesek a társaságok, de nem bízom bennük..

 • User
  Dátum: 2021. május 5., 12:38
  ÉRTÉKELÉS: -6

  UGY NEZ KI A VADASZAT OJANLETT MIND A FODBAL MINDEN UGYEFOGYOT ERT HOZZA ES BELESZOL DE A MEDVEKET CSAK A VADASZOK KOTELESEK ETETNI AZ AGENT GREEN IS KENE ETESE A MEDVEKET NEM CSAK POFAZNI MERT SEMI JOGUK HOZA

 • User
  Dátum: 2021. május 5., 12:42
  ÉRTÉKELÉS: 25

  Ezert kerik a vadaszok az engedelyeket, hogy eladjak a nagy medveket az erdobol amelyiknek semmi koze se volt a faluba bejaro anya medvevel. Aki vadasz az tudja azt is hogy a herceg nem 7000 eurot fizetet ezert a medveert, hanem esetleg 17 000 eurot vagy meg tobbet, ha valaki le tudna ellenorizni akkor ez is ki derulne.

 • User
  Dátum: 2021. május 5., 16:43
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ami a legszebb a dologban, az az, hogy az Európai Unió sok más országában a medvét majdnem teljesen kiírtották, mert zavarta az állattartókat, a mezőgazdászokat, általában a lakosságot és újabban sem kérnek belőle.
  Nálunk, akik úgy gazdálkodtunk, hogy még mindig nagy az egyedszám védeni kell és azok akik csak képen láttak medvét elmondják a tutit.

  Lassan az Unió nagy Állatkertje és Növényvédelmi Parkja leszünk, bevesszük a zöld maszlagot.

  Így is el lehet lehetetleníteni gazdaságilag egy országot….

 • User
  Dátum: 2021. május 6., 14:42
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Sok huho semmiert!!!! Mi a fontosabb a medve vagy az ember??? Oda jutottunk,hogy mar biciklivel nem merunk egy mezei uton biciklizni mert nem biztos, hogy nem talalkozunk egy medvevel. Nem tudom melyik halal jobb az-e amelyik a forgalmas uton er, mert elut egy auto, vagy az, ha egy mezei vagy erdei uton egy medve tep szet??? El lehet gondolkozni. Szep napot mindenkinek.

  • User
   Dátum: 2021. május 6., 16:57
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Mutasd meg, hány embert tépett szét a medve évente. Nem sokat. Ez pedig valószínű EGYET SE. Amiért te félsz biciklizni, attól még nem azt jelenti, hogy annyira veszélyes. Sok éve gyalog és biciklivel is járok az erdőben, nem a mezőn, sokszor medvenyomokon vagy medvenyomban. Eddig még csak egyszer láttam meg őket, úgy futottak előlünk, mintha kergetnénk. Ezen kívül biztos több tízszer ott voltak körülöttünk, csak nem tudtunk róla.

 • User
  Dátum: 2021. május 6., 14:58
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Honnat a turobol tudjak hogy ez volt a legnagyobb medve egesz Europaban vagy akar Romaniaban, azt sem tudjuk pontosan hany medve van nem hogy pont ez volt a legnagyobb!

 • User
  Dátum: 2021. május 6., 16:25
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Eddig az volt a baj, hogy sok a medve, most meg az, hogy kilövik őket. Vesszek meg, ha ezen el tudok igazodni. A környezetvédő egyesületnek szerintem az szúrja a csőrét, hogy nem ők kapták a 7000 eurót a medvéért. Tudtommal a vadászat egyik célja, hogy kordában tartsa a vadállatpopulációt. Hadd lőjjék őket, hogy lehessen menni ismét nyugodtan az erdőbe, mint régen.Az állítólagos környezetvédők teljesen átestek a ló túlsó oldalára, mondtam ezt a 30 000 lejes kovásznai szemétbüntetés kapcsán is. Egy habzsoló, harácsoló társaság, nulla biológiai, környezetvédelmi ismerettel. Sajnálják Artúrt? Egy fenét…azt sajnálják, hogy nem ők kapták érte a pénzt.

 • User
  Dátum: 2021. május 6., 18:46
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Az elmult egy evbe hanyan haltak meg korhazakba keletkezett tuzbe? Akkor nem volt eurapai szintu MUBALHE,pedig ARTATLAN EMBEREKET olt meg a NEMTORODOMSEG es a KORUPCIO!!!

 • User
  Dátum: 2021. május 7., 8:40
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Osztrák herceg inkognitóban, hogy ne mondja meg kinek pengette le az etetői gyilkosság árát. Mind a közel hatezer medvét valami okosan kitalált menedékekből csapták el, mert csak bizonyos színű kondérokban keresik az ennivalót. Az erdei rokonaik, nem keresik a savanyú szagú ládákat!

 • User
  Dátum: 2021. május 7., 16:13
  ÉRTÉKELÉS: 3

  El fogják tüntetni a bűn jegyeit, tiszta lappal induló gazemberek. Most egy arab sejk következik, pár euróval több, de alacsonyabb Macira.