Felhívás!

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról

Dán nordmannfenyők Szentkatolnáról Kovászna megye

A karácsony közeledtével egyre többen kezdenek azon gondolkodni, honnan szerzik be a karácsonyfát. A székelyföldi erdők iránt fokozottabb érzékenységet tanúsítók előszeretettel fordulnak olyanokhoz, akik külföldről importálják az ünnep eme jelképét. Ez utóbbiak közé tartozik a szenkatolnai Bakk Zoltán is, aki kilenc év dániai munka után döntött úgy, hogy a székelyekkel megkedvelteti a nordmannfenyőt.

 

Bakk Zoltán 2007-ben ment Dániába, egy fakitermelő céghez, hogy fenyőültetvényeken dolgozzon. „Sokan azt hiszik, hogy a fenyőfa-termelés nem jár munkával, pedig tévednek, hiszen rengeteg teendő van vele: kell nyesni, permetezni, műtrágyázni stb. Nyolcéves folyamatról beszélünk, és csak a hetedik évben lehet vágni, akkor is a nagyobbakat, azért, hogy a többi levegőt kapjon” – avatott be a részletekbe.

A szentkatolnai fiatalember kinti munkája alatt kapott kedvet arra, hogy idehaza értékesítse a a nordmannfenyőt (Abies nordmanniana), ugyanis Dániában számos olyan kamion megfordult, aminek Romániába volt az úti célja. Hangsúlyozta, amióta belevágott a vállalkozásba, ő maga választja ki Dániában a portékát; ezeket megvásárolja, majd saját embereivel kitermeli, felpalettázzák, kamionnal hazahozatják, itthon meg értékesíti.

– 2012-ben, amikor először kezdtem árulni karácsonyfát, 300 darabot hoztam, rá egy évre 2 kamionnal 2 ezret, idén pedig már 5500 darabot tervezek értékesíteni. Ezeknek javát a Depo, a Brintex, a Brico vásárolja fel, míg idehaza az udvarról átlag 1700–1900 darabot szoktam eladni – mondja Bakk.

A vállalkozó úgy látja, a fenyőket jobb a saját udvarán áruba bocsátani, törvényes keretek közepette, mintsem a piacon. „Ott sok az adminisztráció, számos pluszpapír szükséges, többek között kell egy erdész, aki igazolja, hogy a fenyők nem lopottak, és így tovább. Egyszer próbáltam piacozni, de negyedannyit sem tudtam eladni, mint odahaza” – részletezte.

Az általa árult dán nordmannfenyők ára 25 lejtől kezdődik, el egészen 120 lejig. Első osztályú fenyőt kevesebbet szokott hozni, mivel a helyiek nemigen engedhetik meg maguknak a 60–70 eurós árat, de azért akad ilyen vevője is. Megjegyezte, a jó karácsonyfát onnan lehet felismerni, hogy sűrű, és megvan a koronája. Elmondása szerint nála csak friss vágás van, most decemberben termelték ki, és ez a fajta fenyő, amit ő árul, hidegben két hónapig is „eláll”, ugyanakkor nem hullatja tűleveleit, hanem elszárad. Annak kapcsán, hogy idehaza nekikezdene-e a fenyőtermesztésnek, elmondta: az itteni vidék és klíma nem alkalmas erre, ezért továbbra is Dániából importálja.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások