Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszék a FUEN-konferencián

Háromszék a FUEN-konferencián Kovászna megye

Háromszék volt az egyik meghívottja a Kisebbségi és Kisebbségbarát Régiók Fórumának, amelyet harmadik alkalommal szervezett meg a FUEN, ezúttal, a dél-tiroli Bolzanóban.

 

„Fórumunk nagyszerű lehetőség volt arra, hogy dél-tiroliak, baszkföldiek, katalánok, székelyföldiek, brandenburgiak, frízföldiek, sziléziaiak, karintiaiak, schleswigiek, felvidékiek és muravidékiek közösen beszéljenek nemcsak nehézségeikről, hanem arról is, milyen megoldásokkal tudják előmozdítani régiójuk fejlődését. Külön öröm volt számomra, hogy Háromszék is vendége volt a találkozónknak” – nyilatkozta Vincze Loránt, a FUEN elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

A december 13-14-én zajlott fórumon Vincze Loránt kifejtette: a kisebbségi jogok kérdése nem korlátozódik a kultúra és a nyelv területére, hiszen a mindennapi életben az is ugyanolyan fontos, milyen életkörülmények között élnek a kisebbségek szülőföldjükön, a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy néhány jelentős kivételtől eltekintve a kisebbségi régiók hátrányos helyzetben vannak. Ezért is fontos a Minority SafePack régiós politikák megváltoztatására vonatkozó pontja, mutatott rá a FUEN elnöke.

A konferencián Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke (képünkön) mutatta be Háromszéket. Az ország egyik legkisebb megyéjében három fontos tényező nehezíti a fejlődést, hívta fel a figyelmet. Elsőként a forráshiányt jelölte meg, a kétnyelvűség gyakorlati alkalmazását emelve ki példának, amelyre az állam nem biztosít többletforrásokat a 73 százalékban magyarok által lakott megye számára. A kompetenciahiányt szintén problémának nevezte meg. Harmadik gondként kiemelte, hogy a román többség tévesen ítéli meg a magyarokat, veszélyforrásként kezeli őket, akadályozva anyanyelvük és szimbólumaik használatát.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük