Felhívás!

Növekvő számú légúti fertőzések

Háromszéken az elmúlt két hétben megugrott a felső- és az alsó légúti fertőzések száma – derült ki a szakemberekkel folytatott legutóbbi beszélgetésünk során.

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság keretében működő járványügy munkatársaitól megtudtuk, Háromszéken az elmúlt két hét alatt 16,52%-al emelkedett a felső légúti fertőzések száma: míg korábban 1896 fertőzött személyről értesítették az illetékeseket a családorvosok, addig a múlt héten az említett számadat már 2271-re emelkedett.

„Érződik a növekedés, ám a tavaly – ugyanebben az időszakban – jegyzett adatokhoz képest stagnálás érhető tetten: a két adat között kevés az eltérés (2160 megbetegedést jelentettek az elmúlt esztendőben)” – nyugtattak meg az illetékesek, hangsúlyozva, hogy a megbetegedések nem súlyosak, hiszen csupán 1,18% igényelt kórházi ellátást.

Az alsó légúti megbetegedések száma is növekedett: egyetlen hét alatt 342-ről 465-re emelkedett: itt 8,89% igényelt kórházi beutalást. A legkiszolgáltatottabb korosztály továbbra is a fiataloké: az 5–14 évesek körében 735 felső légúti megbetegedést jegyeztek, ám tanintézményben nem azonosítottak fertőzési gócpontot.

Az ingyenes influenza elleni oltások terén zajló kampányban elmondható, hogy lassan elfogynak a dózisok: idáig 4183 személyt oltottak be a fehérköpenyesek. Az összes, 5,5 ezer darab oltóanyagból már nem nagyon maradt a családorvosoknál, és a közegészségügyi igazgatóság raktárán is körülbelül 200 dózist tartogatnak még vészesetekre év végéig (ha grippés gócpontok keletkeznének, akkor ezekkel léphetnek közbe).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. december 18., 15:14
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Ne kozmetizálják az iskolákat, hanem találomra írjanak fel pár intézményt 1-1 cetlire,dobják be 1 mikulás sapiba és a” nyertesekhez”😁 nézzenek be holnap! Sok intézményben a diák soha sem látott szappant,wc papírt, de az osztálytermek is olyan mocskosak mint az istálló! A kuka sok esetben mocskos kartondoboz, a kakáldák meg méterekről büzlenek a húgytól!