Felhívás!

Csúszik a múzeum felújítása

Csúszik a múzeum felújítása Kovászna megye

Sok esetben azon bukik meg Romániában egy-egy nagy ívű terv, szép elképzelés, hogy nincs rá pénz. A Székely Nemzeti Múzeum felújításával kapcsolatban az a helyzet állt elő, hogy pénz is volna rá, a hatóságok is megfelelően fel vannak készülve, de nincs, aki elvégezze a munkát, pedig nem kevés pénzt ajánlanak érte.

Henning László, az intézményt működtető Kovászna megyei tanács alelnöke azt mondja: kisebbik baj az, hogy „száz ügynökségnek kell jóváhagynia mindent”, a nagyobbik az, hogy többször meghirdették a közbeszerzést, de nem került vállalkozó, aki a szükséges terveket elkészítse.
– Az a gond, hogy A kategóriás műemlék, és nem megyei, hanem országos szinten is nagyon kevés tervezőnek van licence arra, hogy egy ilyen épületen elvégzendő közbeavatkozásra tervet készítsen – magyarázta az alelnök.
Henning elmondta: az eredeti tervben úgy volt, hogy külön volt a tervezés, külön a kivitelezés, ám ezen most módosítani kénytelenek.
– Most azzal próbálkozunk, hogy megváltoztatjuk a kiírást: a tervezést és a kivitelezést egyszerre adnánk oda annak, aki el meri vállalni. Ezt általában jobban szeretik a vállalkozók, mert kereskedelmi szerződést köt a tervezővel, akit esetleg ismer, akivel esetleg már korábban is együttműködött, és dinamikusabb kapcsolatot építhet ki vele, mintha tőlünk előre megkap egy merev tervet, amin egy vonalat sem tehet tovább, mindent betű-, vagy inkább rajz szerint végre kell hajtania. Abban reménykedünk, hogy így majd megéri egy fővállalkozónak, hogy ő maga keressen a munkához tervezőt – fejtegette az alelnök.
A Székely Nemzeti Múzeum felújításáról szóló, 22 millió lejes szerződést tavaly májusban írta alá Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke és Simion Creţu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója.
– Ez nem „csak” egy egyszerű finanszírozási szerződés, hanem a lelkünkhöz oly közel álló intézmény, a székely nemzet múzeumának felújításáról szóló okirat – hangsúlyozta Tamás Sándor.
Vargha Mihály, a múzeum igazgatója idén februárban mutatta be a felújítás részletes koncepcióját. Az elképzelés szerint, a Kárpát-medence egyik bázisintézménye a felújítás után egy modern, gazdaságos, célszerű, 21. századi szolgáltatásokat nyújtó intézmény lesz.
– Most kissé talán öreges a múzeum. Azt szeretnénk, hogy a fiatalokat is bevonzzuk ide, mert ha ezt nem tesszük meg, akkor néhány évtized múlva nem lesz látogató – fejtette ki az igazgató.
A nagyobb változtatások közé tartozik, hogy az egykori múzeum­őri lakásból kiköltöztetik az adminisztratív blokkot, helyét múzeumpedagógiai központ veszi át. Az adminisztráció az egykori szalámigyár, most Romudvar néven ismert helyre költözik, és itt kap helyet a tágas könyv- és ajándéküzlet. Ez lesz a bejárási útvonalak vége, itt lehet – mint minden „rendes” múzeumban – kimenni az intézményből, de az üzlet maga nyitott lesz az utca felől is – magyarázta Vargha Mihály, aki akkor még abban bízott, hogy 2019 elején már elkezdődnek a munkálatok, és az „új” Székely Nemzeti Múzeum 2022 májusában megnyitja kapuit. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.