A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Bunkó taxisra panaszkodtak

Bunkó taxisra panaszkodtak Kovászna megye

Sepsiszentgyörgyi olvasónk fennhéjázó taxisra panaszkodott, aki az átjárón állt meg autójával keresztben, ám, amikor felelősségre vonták, udvariatlanul felelt vissza, hogy a taxisok bárhol megállhatnak, mert ez törvény adta jog. Az illetékesektől érdeklődtünk.

A panaszos férfi nem kívánta az olvasókkal megosztani az amúgy általa is többször igénybe vett sepsiszentgyörgyi taxi-szolgálat nevét, arra hivatkozva, hogy nem a céggel, hanem, egyik sofőrével, illetve annak arroganciájával, műveletlenségével van baja.
– Éppen az úttesten keltem volna át a családommal, amikor egy taxis keresztbe megállt az átjárón. A korábbi esőzés miatt amúgy is tócsa volt mindenütt, illetve az átjáró közvetlen közelében parkoló autók miatt sem lett volna egyszerű kikerülnünk a taxit. Vártunk pár másodpercet, hátha továbbáll – látván, hogy mi is át akarunk kelni az úttesten –, de ez nem történt meg, mi több, székébe hátradőlve várakozott. Bekopogtam az ablakán, és megkértem, menjen arrább, hiszen amellett, hogy törvénytelenül parkol, a járókelők sem tudnak miatta közlekedni zavartalanul. Durván vágta vissza, hogy mielőtt „pofáznék”, egyszer olvassam el a törvényt, mert a taxisok „nem parkolnak, hanem klienst vesznek fel, és ezért mindenhol megállhatnak”. Visszahúzta az ablakot, és tüntetőn várt tovább. Nem volt kedvem gyermekeim előtt cirkuszt rendezni, ezért libasorban kikerültük, és hagytuk, hadd pöffeszkedjen tovább. Utólag megérdeklődtem, és nem úgy van, ahogy a sofőr tudja: ezt jó lenne közzétenni – részletezte a panaszos.
Tolvaj Marin Nicoleta, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre kifejtette, valóban van egy idevágó 195-ös rendelet, amely kimondja, hogy a taxisoknál nem számít parkolásnak a kuncsaftok felvétele, ám figyelem (!), ez a megállás csak akkor szabályos, ha nem zavarja a közúti forgalmat.
– A panaszos által bemutatott helyzetben a sofőrt megbírságolhatta volna a rendőrség – összegzett a szóvivő, elárulva, hogy a háromszéki taxisokat a legtöbb alkalommal a biztonsági öv mellőzése miatt büntetik, hiszen a törvény itt is pontosítja, hogy csak akkor mellőzhetik a biztonsági övet, ha kuncsaftot szállítanak az autóban. Ez egy biztonsági előírás, hiszen az „utasok” esetenként akár életére is törhetnek a taxisnak (például rablásnál), és ilyenkor fontos, hogy mihamarabb ki tudjon szabadulni az autóból az áldozat. Figyelem, az utasoknak is kötelező a biztonsági öv viselése, ellenkező esetben szintén megbüntethetőek. Egy másik gyakori kihágás a vezetés közbeni telefonálás, illetve a panaszosunk által is említett szabálytalan, a közúti forgalmat akadályozó helyeken való megállás. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. augusztus 7., 10:53
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Nem akadémikusokat alkalmaznak taxi sofőrnek, egyébként az otthoni hét év hiánya sok embertársunkon kiüt. Egy ilyen ügynél fel sem kellene merülnie a törvényes szabályozásnak, csupán a jóérzésnek, de hát…