Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bizonytalanságban ugyan, de zajlanak a megkezdett munkálatok

Bizonytalanságban ugyan, de zajlanak a megkezdett munkálatok Kovászna megye

Váratlan fejtörést okoztak Kézdivásárhely önkormányzatának a kormány által az elmúlt héten elfogadott megszorító intézkedések. Bár egyelőre egyetlen munkálat sem állt le, a kivitelezők körében érezhető a bizonytalanság. Kérdésessé vált ugyanakkor az ünnepi időszak eseményeinek megszervezése is. A részletekről Szilveszter Szabolcs alpolgármester számolt be.

Hirdetés
Hirdetés

Az elöljáró elmondta, a kormány egyik napról a másikra meghozott döntéseinek következményei az önkormányzatokon csattannak, és Kézdivásárhelyt kisvárosként különösen negatívan érintik. Múlt csütörtökön Klaus Iohannis államfő kihirdette a kormány felelősségvállalással elfogadott deficitcsökkentő jogszabályát, amit pénteken egy takarékossági intézkedéseket tartalmazó sürgősségi rendelet követett, így a városvezetésnek már két törvénycsomaghoz kell alkalmazkodnia.

„Vannak olyan intézkedések is, amelyek bizonyos szempontból jók, például a vezetői pozíciók arányát nyolc százalékra csökkentették az önkormányzatoknál, de minket ez nem érint, mert nem vagyunk túlalkalmazva, csupán egy-két strukturális átalakítást kell végeznünk” – osztotta meg Szilveszter Szabolcs.

Az alpolgármester úgy véli, a kormányrendelet célja valójában nem a költségcsökkentés volt, nem költséghatékonyabbá akarják tenni az önkormányzatok működését, hanem egyszerűen megtiltottak bizonyos dolgokat a nagy költségvetési hiányra hivatkozva, amelyet a kifizetések leállításával próbálnak korlátozni. November és december hónapokban semmilyen kifizetést nem szabad elvégezniük, függetlenül a munkálat stádiumától, nem köthetnek új kivitelezési szerződéseket, nem rendelhetnek meg előtanulmányokat, és rendezvényeket sem szervezhetnek.

Kézdivásárhelyt kisvárosként különösen negatívan érintik a megszorítások. Fotó: Pinti Attila

„Nem szabad semmilyen rendezvényt szerveznünk, ami az önkormányzatnak pénzbe kerül, csak szponzorszerződés alapján. Egyedül a december 1-jei nemzeti ünnep és a szilveszter kivétel, de utóbbit is csak a tavalyi árak átlaga alapján lehet” – panaszolta, hozzátéve, hogy partnereik segítségével igyekeznek megoldást találni arra, hogy idén is sor kerülhessen a megszokott eseményekre, például az adventi ünnepségekre, vagy a karácsonyi gyermekvárosra.

Hozzátette, az uniós forrásokból finanszírozott beruházások elméletileg nem fognak leállni, viszont, ha december 31-ig nem adják le az elszámolási kéréseket, akkor megnő az önkormányzat költségterhe, ami azért is problémás, mert a munkálatok elvégzése a kivitelező munkatempójától függ, amit viszont lassít a kormány kései törlesztése.

Szilveszter Szabolcs szerint a cégek körében is nagy bizonytalanságot okoztak az elfogadott intézkedések, a kormány hitelét vesztette a kivitelezőkkel szemben. Bár a vállalkozók tudják, hogy Kézdivásárhely önkormányzata megbízható partner, aki a maga részét időben kifizeti, a kormány azonban jelentős tartozásokat halmozott fel a kivitelezők felé.

„Általában mi igyekszünk, hogy a mi részünk miatt ne álljon le semmi, de vannak helyzetek, amelyeket nem tudunk befolyásolni” – fogalmazott. Hozzátette, még nincs olyan probléma, hogy bármelyik cég összepakolt és elment volna, ha lassabban is, de folynak a megkezdett beruházások.

Így állnak a nagyobb munkálatok

Az alpolgármester konkrét példákkal illusztrálta, hogy milyen gondokat okoznak a megszorító intézkedések. A városhoz tartozó Nyujtódon épülő ifjúsági háznál például már csak a szaniterek és a szalagparkett beszerelése van hátra, azonban a jelenlegi szabályozás alapján nem szabad ilyen eszközöket vásárolni, így nem tudnak befejezni és átadni egy szinte teljesen kész beruházást.

A Gábor Áron Szaklíceum szomszédságában, állami finanszírozásból épülő új bölcsődénél is mintegy két hét munkára lenne még szükség, de mivel a kormány nem fizetett időben, a munkálatok az eredetileg tervezett augusztus helyett legjobb esetben is csak decemberben fejeződhetnek be.

Az új bölcsőde építése ez év tavaszán kezdődött el. Fotó: Kézdivásárhely Önkormányzata

Az Országos Befektetési Társaság (CNI) által épített fedett uszoda munkálatait egyelőre nem érintették a kormány intézkedései, a kivitelező cég folyamatosan dolgozik, az önkormányzat reményei szerint még az idén végezni fognak az alagsori résszel. Szilveszter Szabolcs hozzátette, reméli, hogy az ehhez hasonló nagyberuházásokat, ha lassítja is, de teljesen nem állítja le a kormány.

A fedett uszoda megépítése a kézdivásárhelyiek régi álma. Fotó: Kézdivásárhely Önkormányzata

A helyiek által kaszárnyaként ismert Székely Katonanevelde felújítása szintén jól halad, az épület homlokzatának vakolása és festése elkészült, és az év végéig várhatóan teljesen végeznek a külső munkálatokkal. Itt a bútorzat beszerzésével akadtak gondok. A közbeszerzésre kétszeri meghirdetés után sem akadt jelentkező, feltehetően azért, mert a finanszírozási szerződés megkötése óta annyira megemelkedtek az árak, hogy a cégeknek nem kifizetődő jelentkezni.

Teljesen megújul az idén 200 éves Székely Katonanevelde épülete. Fotó: Kézdivásárhely Önkormányzata

Az Apor Péter Szakközépiskola felújítása az ősszel kezdődött el uniós finanszírozásból, és bár az alpolgármester elmondása szerint a kivitelező nagyon jól dolgozik, az ő esetükben is bizonytalanságot okoznak a kormány döntései. A kivitelező mindaddig dolgozik, amíg ki tudja fizetni az alvállalkozóit, azonban itt is a kormánytól függnek, hiszen a vissza nem térítendő támogatást is csak később fizeti ki az unió, előbb a kormánynak kell állnia a költségeket.

Kézdivásárhely és a hozzá tartozó falvak (Oroszfalu, Sárfalva, Szászfalu, Nyujtód) gázhálózatának bővítése is zajlik, jelenleg a gerinchálózatot fektetik le. Nyujtód területén már több mint 3,5 kilométernyi vezeték került a föld alá, hamarosan a lakók ingatlanjainak a vezetékre való csatlakoztatása következik. Szilveszter Szabolcs elmondta, a munkálatok jól haladnak, azonban itt is érezhető már, hogy a kivitelező cég nem teljes erőbedobással dolgozik, hanem ők is várják a januárt és a kormányzat további döntéseit.

Nyitókép: Pinti Attila 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük