Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rövidebb lesz jövőre a Szent György Napok

Rövidebb lesz jövőre a Szent György Napok Kovászna megye

A korábbi évekkel ellentétben, amikor a Szent György Napok fesztiválhétvégéjét megelőző kulturális hét már egy héttel korábban elrajtolt, jövőben április 23-án, azaz kedden kezdődik a rendezvénysorozat, a nyitókoncert pedig – a tűzoltóság nyomására – a Sepsi Arénából visszaköltözik a Krisztus király templomba, közölte Szilágyi Zsolt Herbert karvezető. Az István, a király székelyföldi szuperprodukció zenei vezetője, a nyitókoncert főszervezője egyéb részletekről is beszámolt.

Hirdetés
Hirdetés

A szűkebb költségvetés okán egy hétre való rendezvényt nem tudnak tető alá hozni, közölte érdeklődésünkre az elismert karvezető, ezért a sepsiszentgyörgyi városnapokat megelőző kulturális hét csak háromnapos lesz, és ennek nyitányát a megszokott módon egy magas színvonalú komolyzenei koncert képezi. Így történt ez idén is, amikor Verdi Requiemjét adták elő 200 helyi és meghívott zenész közreműködésével, míg tavaly a Száztagú Cigányzenekart látta vendégül a város.

Bár minden részletet nem árulhatott el a nyitókoncert főszervezője, már csak azért sem, mert még több művésszel, szólistával folynak tárgyalások, azt elmondta Szilágyi Herbert Zsolt, hogy jövőre egy „zongoracentrikus” komolyzenei koncertre számíthatunk, amelynek egy román, egy magyar és „európai” zenemű alkotja a repertoárját. Először Nicolae Kirculescu Moment musical című műve csendül fel, ami lehet, hogy első hallásra nem sokat mond még a vájt fülűeknek sem, de ha tudják, hogy ő a román állami tévéadón sugárzott Teleenciclopedia című tudományos műsor szignáljának zeneszerzője (ez tulajdonképpen a zenemű utolsó tétele), akkor mindjárt ismerősként üdvözölhetik.

„Történelmi” jelentőségű volt a több sepsiszentgyörgyi kórus és filharmonikus zenekar közreműködésével itt előadott Carmina Burana. Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Facebook

A hatperces momentum után Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenye hangzik el, ami szintén gyakran játszott, nagyon népszerű darab az előadók és a közönség körében, végül, kis átállás után Beethoven 9. szimfóniájának negyedik (záró) tétele csendül majd fel, ami Örömódaként vált közismertté, és 1985-től az Európai Unió himnusza. A Krisztus király templomban kissé szűkebb a tér, mint az arénában, ezért a művet „csak” ötvenfős, összevont filharmonikus zenekar adhatja elő, de több sepsiszentgyörgyi kórus is közreműködik majd, hozzájuk pedig a marosvásárhelyi filharmónia énekkara is társul.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások