Berde-szobrot avatnak

A Gál Lajos Futókör hagyományos emlékfutásával szombaton kezdődött a március 15-i ünnepségsorozat Sepsiszentgyörgyön. A megyeszékhely idén is több napon keresztül rendezvényekkel emlékezik az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire.

Március 14-én megkoszorúzzák a honvédsírokat a város iskoláinak közreműködésével, de két, a Hátrahagyottak emlékezete, illetve Szász Endre művészete Erdélyben című tárlat is az ünnepi program része. Közös koncertre készül a sepsiszentgyörgyi Georgius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar is, az ünnepi hangversenyre holnap 19 órától kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. A március 15-ei programok a hagyományokhoz híven koszorúzással kezdődnek a sepsiszentgyörgyi emlékműveknél, majd 15.15-kor leleplezik a Berde Mózsa-szobrot az Erzsébet parkban. Az ünnepi lovas felvonulás a főtérre 14.30-kor indul a Váradi–Bartalis kőtömbös kopjafától (a Váradi-iskolától), illetve az eprestetői csata emlékművétől (Állomás negyed), a központi ünnepi műsor pedig 16 órakor kezdődik.

Az idei ünnepség főszónoka Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, beszédet tart Antal Árpád polgármester és Bálint-Benczédi Ferenc unitárius püspök is. Szász Tímea Orsolya, a Székely Mikó Kollégium tizedik osztályos diákja lesz a sepsiszentgyörgyi ünnepség ifjúsági szónoka. Az ünnepi rendezvénysorozat csütörtökön is folytatódik dr. Szekeres Attila István heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnökének előadásával Magyarország címere és zászlaja címmel, illetve dr. Süli Attila Ormai Norbert, az első aradi vértanú című könyvének bemutatójával.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.