Felhívás!

Gyermekeink és unokáink köteleznek

Gyermekeink és unokáink köteleznek Közérdekű

A Középajtai Közbirtokosság 2000-ben alakult az 1/2000 számú törvény 28. paragrafusa alapján, 1480 ha területtel gazdálkodva. Tagjai fizikai és jogi személyek, és működését a Romániában érvényes törvények és a statútum szabályozza. Ilyen értelemben tagnak számítanak mindazon jogi vagy fizikai személyek, akiknek tulajdonjoguk volt a megalapításkor, vagy örökösödés útján erdőterülethez jutnak. Azon tagok akik a tulajdonjogot vagy érvényes felhatalmazást tudnak felmutatni részt vehetnek a közgyűléseken. Szavazati joggal csak a tagok rendelkeznek. Az elhalt tagok hozzátartozói, akik hagyatéki tárgyalás útján nem kaptak tulajdonjogot, nem szavazhatnak a közgyűléseken. Azon tagok, akiknek nem áll módjukban személyesen részt venni a közgyűlésen, felhatalmazhatnak valakit önmaguk helyett.

A visszaélések és félreértések elkerülése végett a Középajtai Közbirtokosság vezetőtanácsa határozatot hozott arra nézve, hogy azon tagok, akiknek nem áll módjukban részt venni a közgyűlésen, közjegyző előtt tett felhatalmazó okirat segítségével átruházhatják szavazati jogukat egy általuk kiválasztott személyre. Ezen határozat segítségével megakadályozhatóak a visszaélések annak érdekében, hogy a közgyűlés munkálatait törvényes keretek között lehessen lefolytatni. Úgy gondoljuk, hogy senkinek sem lehet célja a közösség érdekei ellen cselekedni, amely egy tiszta, átlátható, törvényes vezetőséget szeretne látni a közösség élén. A jelenlegi vezetőség tagjai is örökösödés útján, közjegyző által szentesített dokumentum alapján szereztek tulajdonjogot, és ez a vezetőség úgy végezte munkáját, hogy egy éve folyamatosan támadják, jelentgetik és nem engedik munkájukat végezni. Ezt a vezetőtanácsot a közbirtokosági tagok legitim közgyűlésen választották meg.

A közbirtokosság egy olyan egyesület, amely nonprofit és profitorientált tevékenységet is folytat. A nonprofit tevékenység fő feladata az, hogy az alapító okiratban foglalt tevékenység követelményeinek eleget téve ésszerűen gazdálkodjon a tagok vagyonával és fejlessze a faluközösséget. A közbirtokosság gazdasági tevékenységének célja a működésében felmerülő költségek fedezése, vagyonának gyarapítása, értékesebbé tétele és a minél ésszerűbb gazdálkodás, amelyet az erdők és legelők hasznosításával ér el.

A 2016. évben az erdőgazdálkodási szervekkel közösen jóváhagyott üzemtervek szerint történt a fakitermelés, amelyet nyilvános árverésen értékesítettünk, első alkalommal a közbirtokosság történetében, jóval a piaci ár fölött. 2016-ban nem került kitermelésre az üzemterv által előrelátott vágáslehetőség, tehát nem haladtuk meg a törvényesen előirányzott kitermelhető famennyiséget. A lábon álló faanyagot megvásárló cég a kitermelt és kiszámlázott mennyiséget időben kifizette. Igy sikerült a középajtai közbirtokosság szomszédságában levő malom épületét (amely a falu büszkesége volt) és a hozzá tartozó kertet megvásárolni, ezzel is gyarapítva a közös vagyont. Az épületet a közbirtokosság pályázat útján szeretné felújítani és gazdasági célokra felhasználni, a faluközösség javára, mukahelyek teremtése által. Az épület alatti földterület részben a román állam tulajdona, de folyamatban van az átírása.

A közbirtokosságnak 2016 elején 137.000 lej vesztesége volt. 2016 végén a Középajtai Közbirtokosság történetében jegyzett, legnagyobb mértékű nyereséget könyvelhette el: 311.000 lejt. Ennek köszönhetően sikerült ezen ingatlanokat megvásárolni, sikerült támogatni az iskolát a tetőszerkezet felújításában, és célja támogatni a református templom felújítását. Ugyanakkor az elmúlt évben arra törekedtünk, hogy minden tag megkapja az őt megillető tűzifamennyiséget még az ősz folyamán, és hogy az osztalék kifizetése is zökkenőmentes legyen. Kérjük a tagokat, hogy ha rendellenességet észleltek, jelezzék a vezetőség felé, és a jövőben igyekszünk kiküszöbölni azokat. A vezetőség szívesen fogad minden építő jellegű javaslatot vagy észrevételt.

A vezetőség tervei között szerepel a legelők értékesítésének eddig nem használt formája, amely szerint az állattartó egyesülettel szeretne olyan bérszerződést kötni, amely mindkét fél számára előnyös feltételeket tartalmaz, és amely segítségével sikerülhet a falu állattartóinak legeltetési gondjait megoldani.

Kérjük a tagokat, hogy a szóbeszédek helyett igyekezzenek meggyőződni azok valódiságáról, hiszen a közbirtokosság sorsa mindannyiunk szívügye kell, hogy legyen. Azok, akik foggal, körömmel meg akarják akadályozni a törvényes működést, ezt pusztán nyereségszerzésből teszik, és ezzel nem csak a jóhiszemű falustársaik ellen, hanem a jövő nemzedék ellen cselekednek. Ha ármánykodással, csalással, rágalmakkal ellehetetlenítik a közbirtokosság működését, és felbomlik, akkor mindannyian vesztesekké válunk, hiszen az értékes erdők tulajdonjoga átszáll a román államra. Gyermekeink és unokáink köteleznek arra, hogy ezt a vagyont, amelyet az őseink megszereztek, legjobb tudásunk szerint őrizzük, gyarapítsuk és gazdaságossá tegyük a közösség szolgálatában állítva.

A vezetőség

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2017. március 15., 20:38
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Törvényes működés? Az beszél, akinek hallgatnia kellene. Nem gondolják ,hogy a falu már megelégelte az Udrea vezetést? Elgondolkodtató,hogy vajon miért is éri annyi támadás a vezetőséget pl. a nem megfelelő tudás az Elnök Úr részéről, és eggyes vezetőszemélyek nyereségszerzése két vezető pozicióból is. Ha már gyarapitani és gazdaságossá akarják tenni a közösséget , ideje lenne leköszönni.

 • User
  Dátum: 2017. március 16., 12:35
  ÉRTÉKELÉS: 3

  “Az épület alatti földterület részben a román állam tulajdona, de folyamatban van az átírása.”-Mi alapján?-Kérdesemet azza indokolnám, hogy szeretnék én is egy épitkezére alkalmas telket ingyen és bérmentve a román államtól és tudni szeretném hol kelll ezt intézni.Köszönom a válaszukat.

 • User
  Dátum: 2017. március 16., 16:28
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Uraim! Ilyen hogy nonprofit és profitorientált tevékenységet is folytat valaki, vagy valamilyen jogi szemely, nem letezik! Mielott okorseget nyilatkoznak, nezzenek utana a kifejezesek ertelmenek, nem csak a szep hangzas miatt szajkozzak! Ha meg nem kepesek felfogni a mondando ertelmet, job ha hallgatnak!

 • User
  Dátum: 2017. március 17., 9:31
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Nekem csak egyetlen egy kérdésem van:Amíg hosszú éveken keresztül egy ember döntött ,na és a baráti köre hátra hagyva egy óriási zűrzavart, akkor miért nem reklamált senki???

  • User
   Dátum: 2017. március 17., 14:52
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Reklamacio mindig volt es mindig lesz,de nem ennyi amennyi jelenleg van. A zurzavart mashol kell keresni, nem a multban, hanem a jelenben! Forduljanak a penztaroshoz, az illeto megmagyarazza a zurzavart. A kerdest neki tegye fel es a multat is tole kerdezze, majd irja ide le a valaszt, hogy azt is lassak a kedves emberek!

 • User
  Dátum: 2017. március 26., 19:24
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Szánalmas ez a szöveg? A szégyennek a szégyene. Úgy hangzik, mintha valaki érezné a vesztét, és az utolsó percekben mentené a borét!